Gå till huvudinnehåll

Rymd och Arktisk säkerhet

Luleå tekniska universitet (LTU) leder ett nätverk kring kunskapsområdet Rymd och Arktisk säkerhet som är en multi- och tvärvetenskaplig nod där fokus ligger på frågor som är relevanta för samhällets säkerhet och framtida utveckling, med särskild tonvikt på förhållandena i Arktis och rymdområdet.

Nätverket engagerar forskare vid LTU, The Arctic Six, samt flera andra institutioner i Sverige och syftar till att etablera samarbeten för att bedriva och samordna forskning och utbildning samt sprida kunskap om rymden och Arktis i relation till säkerhet och totalförsvar.

Arktisk säkerhet är en del av det omfattande fältet arktisk forskning och polarforskning, där Sverige har haft en ledande position i över 150 år. LTU är ett av de främsta universiteten inom området och leder även Sveriges mest framstående forskningsmiljö inom rymdteknik, med en internationellt ledande position som grundar sig i insatser som påbörjades redan under första hälften av 1900-talet. Den arktiska delen av Sverige har varit en viktig bas för rymdverksamhet genom institutioner som Institutet för rymdfysik (IRF), LTU:s Rymdcampus i Kiruna, samt forskningsinfrastruktur såsom Esrange Space Center (SSC).

Initiativet drivs av den snabbt växande betydelsen av rymdområdet och Arktis för säkerhet, beredskap och totalförsvar, vilket beror på ökande globala geopolitiska spänningar kopplade till bland annat Rysslands krig i Ukraina och staters ambitioner, såsom Kinas. Utvecklingen sker i en region som redan påverkas starkt av andra globala processer, inklusive:

  • Klimatförändringar
  • Ökande efterfrågan på naturresurser
  • Utmaningar i den nära-polära rymdmiljön
  • Projekt för förnybar energi
  • Snabbt växande användning av låg omloppsbana (LEO)
  • Nya produktionssystem för den gröna omställningen

Övergripande om forskningen inom kunskapsområdet

Nätverket samlar expertis från LTU:s institutioner för System- och rymdteknik, Samhällsbyggnad och naturresurser, samt Ekonomi, teknik, konst och samhälle – alla kopplade till LTU:s Centrum för Arktis och Antarktis, som är ett samarbete med Polarforskningssekretariatet. Nätverket fokuserar på totalförsvarsrelevant forskning kopplad till rymden och Arktis, inklusive områden som rymdteknik, naturresurser, energi, infrastruktur, samhällsservice, information och kommunikation. Tillvägagångssättet är brett och inkluderande, då säkerhetsfrågor kopplade till rymden och Arktis är omfattande och sammanflätade.

Totalförsvarsrelevant forskning

LTU samarbetar med intressenter regionalt, nationellt och internationellt, inklusive kommersiella och akademiska aktörer, statliga myndigheter samt andra organisationer – exempelvis forskningsinstitut, rymdorganisationer, icke-statliga organisationer, vetenskapliga sammanslutningar och rådgivande organ, både i Sverige och globalt. Samarbetet omfattar särskilt forskningsmiljöer kopplade till Campus Totalförsvar i Sverige och universitetsalliansen The Arctic Six, som är ett etablerat samarbete mellan:

  • Luleå tekniska universitet (LTU)
  • Umeå universitet
  • Nord universitet
  • Tromsø universitet
  • Lapplands universitet (Rovaniemi)
  • Uleåborgs universitet

Med Sveriges och Finlands inträde i NATO och den geostrategiska betydelsen av Arktis och rymden har dessa förändringar också lett till kraftigt ökade militära aktiviteter och behov. Vi ser nu en förvärring och accelerering av säkerhetsutmaningar som har vuxit i över ett decennium – utmaningar som är multidimensionella och påverkar alla aspekter av beredskap och totalförsvar. I nätverket Rymd och Arktisk Säkerhet siktar LTU på att utveckla den kunskap som krävs för att hantera dessa utmaningar i samarbete med relevanta aktörer.

Kontakt

Nätverket leds av forskare vid Luleå tekniska universitet (LTU):

  • Dag Avango, professor i historia. E-post: dag.avango@ltu.se
  • René Laufer, professor tillika ämnesföreträdare i rymdteknik. E-post: rene.laufer@ltu.se
  • Christine Grosse, docent i informationssystem och -säkerhet. E-post: christine.grosse@ltu.se