Gå till huvudinnehåll

Arktis, rymden och totalförsvaret – forskningens roll i en föränderlig värld

Dag Avango

Foto: Pressbild

Hur påverkar klimatförändringar, geopolitik och rymdteknologi Sveriges totalförsvar? Professor Dag Avango vid Luleå tekniska universitet ser ett växande behov av tvärvetenskaplig forskning där Arktis och rymden blivit avgörande delar av det nya säkerhetslandskapet.

Inom ramen för Campus Totalförsvar har Luleå tekniska universitet tillsammans med andra lärosäten startat ett nätverk för forskning och utbildning kopplad till Arktis och rymden. Målet är att stärka Sveriges totalförsvar genom kunskap och samverkan.

- Det är ett mycket bra initiativ. Mötena präglas av insikten att vi befinner oss i ett nytt världsläge där universiteten behöver bidra med sin kunskap på nya sätt, säger Dag Avango, professor vid Luleå tekniska universitet.

LTU:s bidrag till Campus Totalförsvar är mångfacetterat. Universitetet är ledande inom rymdforskning och har länge spelat en nyckelroll i internationella forskningsprojekt. Forskningen omfattar både rymdteknik och studier av jorden från rymden, vilket är avgörande för klimatövervakning och säkerhet. De ökade riskerna i rymden - som exempelvis rymdskrot, solstormar och potentiella angrepp mot satelliter - lyfter nya säkerhetsfrågor som kräver samverkan mellan tekniska och samhällsvetenskapliga discipliner.

- Rymden är inte längre enbart ett vetenskapligt utforskningsområde. Det är också en strategisk domän. Kommunikation, satelliter och övervakning är helt centrala i ett modernt totalförsvar, förklarar Avango.

Arktis – en strategisk region i förändring

Den gröna omställningen i norr medför både möjligheter och målkonflikter. Nya industrier för batteri- och mineralproduktion ställs mot miljöhänsyn och traditionella livsstilar. Samtidigt väcker klimatförändringarna och det geopolitiska läget frågor om säkerhet i regionen. Arktis och polarområdena har därmed seglat upp som ett väldigt intressant område för forskning i dagens rådande läge.

- Under kalla kriget var norra Sverige starkt militariserat. Idag ser vi en återkomst av säkerhetsfrågor i norr, men i en ny kontext. Vi behöver kunskap om hur vi hanterade totalförsvar tidigare, men också insikt om vad som är annorlunda nu, säger Avango och fortsätter:

- Forskningen visar att Arktis blivit mer tillgängligt, inte minst genom smältande havsis som öppnar nya sjövägar och förändrar förutsättningarna för både civila och militära aktörer. I detta sammanhang blir även försörjningsberedskap, cybersäkerhet och energiinfrastruktur nyckelområden för totalförsvaret, menar Avango.

Dag Avango

Dag Avango leder diskussion under CTF Forum i Örebro

Mot en internationell samverkan

Tillsammans med fem andra universitet i Norden driver LTU alliansen Arctic Six, som fokuserar på forskning, innovation och utbildning i den arktiska regionen. En särskild satsning görs nu på säkerhetsfrågor kopplade till Arktis.

- Vi bygger upp ett forum för säkerhetsdialog - både med forskare och samhällsaktörer. Det handlar om att identifiera samhällsbehov och hitta gemensamma lösningar, berättar Avango.

Nästa steg är att utöka samarbetet internationellt. Kontakter med bland annat Kanada finns redan, och nätverket planerar både gemensamma workshops och årliga symposier.

Dag Avango ser Campus Totalförsvar som ett initiativ med stor potential - både för universitetens samverkan och för samhällets beredskap i stort.

- Jag tycker att det är ett väldigt bra initiativ. Det finns mycket energi i det här och en tydlig vilja från lärosätena att bidra med det vi kan till totalförsvaret i ett nytt världsläge, säger han.

Särskilt forumet i Örebro - ett av de första fysiska mötena inom Campus Totalförsvar - lämnade ett starkt intryck.

- Det fanns en gemensam insikt bland deltagarna om att vi befinner oss i ett nytt säkerhetspolitiskt landskap, och att universiteten måste tänka nytt, samverka mer och snabbt mobilisera sin kunskap. Den andan präglade hela mötet.

Samtidigt pekar Avango på utmaningar framåt, inte minst vad gäller långsiktig finansiering.

- Vi kommer att identifiera viktiga forskningsområden genom det här samarbetet, men för att realisera dem krävs mer resurser. Strategiskt arbete med finansiering är därför avgörande.

Trots det ser han med tillförsikt på framtiden.

- När det finns energi, vilja och samhällsrelevans - då kommer ofta även finansiering. Jag ser med spänning på vad vi kan åstadkomma tillsammans inom Campus Totalförsvar, avslutar Avango.