Gå till huvudinnehåll

Kunskapsutbyte, innovation och lärande

Campus totalförsvar (CTF) utgör en samverkansplattform för kunskapsutbyte, innovation och lärande. De svenska lärosätena runt om i landet erbjuder spetskunskap inom olika kunskapsområden som är relevanta för totalförsvaret. Nedan länkas till befintliga nätverk med vilka Campus totalförsvar samverkar.

Centrum för hälsokriser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Centrum för hälsokriser på Karolinska Institutet verkar för ökad hälsokrisberedskap, med särskilt fokus på hälso-och sjukvården. För att stärka beredskapen inför kommande hälsohot, så väl civila som militära, fokuserar centrumet på utbildning av yrkesaktiva, stöd till vården i hur myndigheters kunskapsstöd kan anpassas och implementeras, samt driver vetenskapsbaserad policyutveckling. En viktig del av verksamheten är sekondering av experter till samarbetsorganisationer för arbete i globala hälsokriser. Därigenom genereras ny kunskap och erfarenhet som är relevant för att bygga svensk beredskap. Centrumet vill stärka universitetens roll som en oberoende samhällsbärande kraft och trovärdig kunskapskälla i kriser och konflikter.

Verksamheten är snabbfotad och flexibel och kan genom upparbetade nätverk akut mobilisera vetenskaplig expertis som utifrån beprövad erfarenhet kan ge stöd till beslutsfattare i hälsokriser. Centrumets experter är kliniskt verksamma inom vård och forskning, med nära koppling till praktiskt arbete i hälsokriser.

Centrumet samordnar Hälsokrisnätverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som består av närmare 50 experter inom hälsokrisrelevanta områden på 17 universitet och högskolor, samt det nystartade nordiska nätverket Nordic Health Crises Network Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Från Centrum för hälsokriser

Cybercampus Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cybercampus Sverige är ett nationellt initiativ vars uppgift är att åstadkomma det som ligger bortom det möjliga för enskilda organisationer när det kommer till ökad cybersäkerhet och att stärka samhällets försvarsförmåga i cyberdomänen. Verksamheten ska möta behov som inte adresseras av någon av de andra aktörerna på cybersäkerhetsområdet, och ska vara ett stöd för alla samhällssektorer. Detta arbete samlas längs tre pelare: Genom gemensam, banbrytande och tvärvetenskaplig forskning för att lösa morgondagens utmaningar, genom att erbjuda agil uppdragsutbildning inom cybersäkerhetsområdet, samt genom att erbjuda en infrastruktur och ett ekosystem för innovation, där forskningsresultaten kan lyftas till skyddad innovation för offentlig och privat sektor.

Genom Cybercampus nätverk av samarbeten och partners, som spänner över hela totalförsvaret från yrkeshögskolor till spetsforskning inom akademin, från offentlig till privat sektor och från kommuner och regioner till EU-nivå, är vi en del av att samla enskilda aktörer till enheter som effektivt kan ta sig an utmaningar och sprida kunskap i alla delar av samhället.

Läs mer om Cybercampus här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.