
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT
Medicinsk beredskap och hälsoskydd
I en krissituation är en fungerande sjukvård och ett starkt hälsoskydd avgörande för att samhället ska kunna hantera och återhämta sig från påfrestningar. Medicinsk beredskap och hälsoskydd utgör en central del av totalförsvaret och kräver samverkan mellan sjukvård, myndigheter och andra viktiga samhällsaktörer.
Medicinsk beredskap handlar om att förbereda hälso- och sjukvården för att kunna hantera ett ökat antal skadade och sjuka under extrema förhållanden. Det omfattar allt från krisplanering och resurshantering till akutsjukvård i katastrofsituationer. Hälsoskydd fokuserar på förebyggande insatser för att minimera risker, såsom smittskydd, vatten- och livsmedelssäkerhet samt hantering av farliga ämnen.
Genom utbildning inom detta område får deltagarna kunskap om hur samhället kan säkerställa en robust vårdkedja, hantera smittspridning och skydda befolkningen vid allvarliga händelser. En stark medicinsk beredskap är avgörande för att upprätthålla stabilitet och trygghet i Sverige, både i vardagen och vid extraordinära situationer.