Gå till huvudinnehåll

Flyg- och raketframdrift

Kursen syftar till att ge kunskaper om hur flyg- och raketmotorer konstrueras och används. Detta inbegriper att utveckla en förståelse hur t.ex. turbomaskinteori, aerodynamik, solid- och materialmekanik leder till begränsningar för systemets konstruktion och prestanda.

Utbildningsområde: Transport, logistik och infrastruktur

Typ av utbildning:

Fristående kurs

Studieform:

Campus

Studietakt:

50%

Utbildningsort:

Göteborg.

Omfattning:

7.5 hp

Undervisningsspråk:

Engelska

Kursen startar:

Vecka 45 2025

Sista dag för anmälan:

2025-04-15

Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.

Mer om utbildningen

Anmälan

Anmälan till denna utbildning som är en fristående kurs för dig med akademisk examen görs via antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med koden CTH-99995

Innehåll

Inom kursen täcks aspekter från cykelstudier och prestandaberäkningar till detaljerad analys av individuella flyg- och raketmotorkomponenter. Tonvikt läggs på kopplingen till farkosten. Ambitionen är att studenten ska bli bekant med olika framdrivningskoncept och deras drift. Som energibärare behandlas i första hand flytande konventionella bränslen men även biobränslen och uthålligt framställda bränslen, vätgas och metangas. Möjligheter och begränsningar för elektrifiering, batterier och bränslecell, gås även igenom.

Kursen startar med en generell översikt av system för flyg- och raketframdrift. De krav som ställs på en flygmotor för flygande och även stationära tillämpningar behandlas och kontrasteras mot de krav som ställs på raketer. Ett flertal konstruktionsprinciper för komponenter som kompressorer, turbiner, munstycken etc beskrivs och de mest väsentliga kraven för det slutgiltiga systemet gås igenom. Förutom områden vilka typiskt berörs i en framdrivningskurs så diskuteras materialval (superlegeringar, kompositer), utmattning (såsom kryp- och lastcykler) samt miljöaspekter (buller och
emissioner och emissioner).

Kursplan för kursen Flyg- och raketframdrift på Chalmers webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Startperiod

HT-25

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet för avancerad nivå. Särskild behörighet: Engelska 6. Kursspecifika förkunskaper: Strömningsmekanik, MTF053 eller motsvarande

Kursupplägg

Två föreläsningar per vecka ges. Tre konstruktionsuppgifter kompletterar lärandeprocessen. Ett studiebesök till Siemens Industrial Turbomachinery ingår.

Lärosäte som anordnar kursen

På Chalmers kan du läsa en utbildning inom teknik, naturvetenskap, arkitektur eller sjöfart. Vetenskap och kreativitet går hand i hand och du uppmuntras att följa det som driver dig.

Läs mer om Chalmers tekniska högskola

Chalmers tekniska högskola