Chef i totalförsvaret
Utbildningens syfte är att utveckla deltagarnas förmåga att planera, utveckla och leda sitt totalförsvarsuppdrag enskilt och i samverkan med övriga aktörer i systemet. Fokus ligger på den egna organisationens uppgift under höjd beredskap.
Utbildningsområde: Ledarskap och samhällsstyrning i kris och krig
Typ av utbildning:
Uppdragsutbildning
Studieform:
Campus
Studietakt:
Enstaka
Utbildningsort:
Stockholm
Undervisningstid:
Dagtid
Omfattning:
Inga poäng
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
Ej beslutad
Sista dag för anmälan:
-
Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.
Mer om utbildningen
Under utbildningen utgår vi från planeringen för höjd beredskap för att idientifiera utvecklingsbehov av deltagarnas verksamheter.
Vi kommer att belysa styrningen av totalförsvaret, det nya beredskapssystemet, beredskapsplanering samt hur en organisation förbereder sig för höjd beredskap och vilka konsekvenser det får för verksamheten. Vi kommer också att beröra konsekvenserna av ett svenskt medlemskap i Nato.
Tillsammans kommer vi att diskutera utmaningarna inom totalförsvaret under seminarier och scenariobaserade diskussioner. Vi förväntar oss att du som kursdeltagare stöttar dina kollegors kunskapsutveckling genom ett aktivt deltagande i diskussionerna och på så sätt bidra till utbildningens kvalitet.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som är chef eller nyckelperson med ansvar för eller inom din verksamhets totalförsvars- och beredskapsplanering. Du kan arbeta på myndighet, region, kommun, offentligägt affärsdrivande verk eller inom näringslivet.
Mer om kursen
Startperiod
Ej beslutad
Utbildningsnivå
Grundnivå
Behörighetskrav
Försvarshögskolan förutsätter att du har goda kunskaper om din egen verksamhets uppdrag. Du bör vidare ha åtminstone grundläggande kunskaper om totalförsvaret samt offentlig sektors uppgift under höjd beredskap.
Kursupplägg
Utbildningens längd är 7 dagar fördelade på tre veckor. Våren 2025 genomfördes utbildningen den 9-10 april, 6-9 maj och 20-21 maj.
Lärosäte som anordnar kursen
Försvarshögskolan är en specialiserad högskola som forskar och utbildar officerare och studenter inom området försvar, krishantering och säkerhet. FHS utbildar på alla akademiska nivåer, har runt 2 000 studenter och cirka 450 medarbetare i Karlstad och Stockholm.
