Gå till huvudinnehåll

Erfarenheter och lärdomar från Ukraina

På denna distansbaserade kurs om erfarenheter och lärdomar från kriget i Ukraina tar vi avstamp i de rapporter och studier som finns tillgängliga från FM, FMV och MSB, samt Försvarshögskolans eget arbete i fält.

Utbildningsområde: Ledarskap och samhällsstyrning i kris och krig

Typ av utbildning:

Uppdragsutbildning

Kostnad:

8 000 SEK exklusive moms.

Studieform:

Distans

Studietakt:

Enstaka

Undervisningstid:

3 veckor

Omfattning:

Inga poäng

Undervisningsspråk:

Svenska

Kursen startar:

-

Sista dag för anmälan:

2025-02-10

Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.

Mer om utbildningen

Kursen syftar till att utveckla deltagarnas kunskaper och lärdomar om det pågående kriget i Ukraina och om arbete med erfarenhetshantering, sett ur ett totalförsvarsperspektiv. Kursen syftar även till att bidra till utvecklingen av det svenska totalförsvaret - men också utveckling av den egna organisationen - utifrån de lärdomar som framkommer under utbildningen.

Förutom Försvarshögskolan deltar föreläsare från bland annat Försvarsmakten, MSB, FMV, Nato, EU-sfären, Röda Korset, Energimyndigheten, försvarsindustrin samt både civila och militära aktörer från Ukraina. Deltagande verksamheter som bidragit är de verksamheter som har genomfört omfattande analyser på området, vilket gör att föreläsningar från kommun, region samt länsstyrelse uteblir i nuläget. Det ska även tilläggas att denna utbildning inte kommer ha möjligheten att täcka in alla berörda perspektiv, exempelvis är det ett begränsat sjukvårdsperspektiv som berörs under utbildningstillfället.

Målgrupp

Kursen vänder sig till chefer, beslutsfattare och handläggare som har ansvar och uppgifter inom det svenska totalförsvaret på såväl lokal, regional eller nationell nivå som inom olika sektorer, inom både offentlig sektor och det privata näringslivet. Fortbildningen vänder sig även till företrädare för frivilliga försvarsorganisationer.

Startperiod

VT-25

Kursupplägg

Utbildningstillfället äger rum under perioden v.11-v.14 2025, där varje modul tillika kursvecka beräknas ta ca. 7–9 timmar.

Lärosäte som anordnar kursen

Försvarshögskolan är en specialiserad högskola som forskar och utbildar officerare och studenter inom området försvar, krishantering och säkerhet. FHS utbildar på alla akademiska nivåer, har runt 2 000 studenter och cirka 450 medarbetare i Karlstad och Stockholm.

Läs mer om Försvarshögskolan

Försvarshögskolan