Nato, Sverige och totalförsvaret
För dig som arbetar med krisberedskap och totalförsvar ger kursen fördjupade kunskaper om Nato, Sverige som medlem i alliansen och dess betydelse för civila aktörer.
Utbildningsområde: Teknik för civil och militär beredskap
Typ av utbildning:
Uppdragsutbildning
Kostnad:
6 000 SEK exklusive moms.
Studieform:
Distans
Studietakt:
Enstaka
Utbildningsort:
Stockholm
Omfattning:
Inga poäng
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
Kursen genomförs vid flera tillfällen under året. Gå till utbildningen för att se sista anmälningsdag.
Sista dag för anmälan:
-
Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.
Mer om utbildningen
Kursen syftar till att utveckla deltagarnas kunskaper om Nato som del av det svenska totalförsvaret och stärka förutsättningar för nationell planering och samarbete mellan relevanta aktörer.
Fokus ligger på civil-militära aspekter, från nationell till lokal nivå.
Kursens utveckling har skett mot bakgrund av inträdet i alliansen, nationell inriktning och kända dilemman på exempelvis regional och lokal nivå. Hänsyn har tagits till forskningen på området och de nordiska grannländernas erfarenheter som Natomedlemmar.
Utbildningens syftar också till att deltagarna ska få möjlighet att lära av varandras erfarenheter och utveckla ett kontaktnät.
Utbildningen genomförs av Centrum för Totalförsvar och Samhällets Säkerhet (CTSS) vid Försvarshögskolan (FHS).
Målgrupp
Kursen vänder sig till chefer, beslutsfattare och handläggare som har ansvar och uppgifter inom det svenska totalförsvaret på lokal, regional, central eller nationell nivå. Främst civil offentlig sektor och privat näringsliv.
Mer om kursen
Startperiod
Löpande
Behörighetskrav
Deltagaren ska ha kunskap om egen organisations ansvar och roll inom samhällets krisberedskap och totalförsvarDeltagaren ska ha genomgått MSB:s webbaserade utbildning om Nato
Urval
Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) vid Försvarshögskolan förbehåller sig rätten att göra ett urval med hänsyn till prioritering av särskilt utpekade aktörer inom totalförsvaret. Vid eventuellt urval beaktas också till exempel jämställdhet, behovsbild samt geografisk spridning.
Kursupplägg
Innan kursen uppmanas deltagaren ha genomfört MSB:s webbaserade kurs (cirka en timme självstudier) om Nato. FHS-kursen genomförs sedan på distans under två på varandra följande halvdagar.Deltagaren får tillgång till en digital lärplattform. Genom den tillhandahålls material från de olika passen, lästips och gruppuppgifter.Kursens upplägg bygger på att kursdeltagaren är närvarande och aktiv under kursens samtliga delar.
Lärosäte som anordnar kursen
Försvarshögskolan är en specialiserad högskola som forskar och utbildar officerare och studenter inom området försvar, krishantering och säkerhet. FHS utbildar på alla akademiska nivåer, har runt 2 000 studenter och cirka 450 medarbetare i Karlstad och Stockholm.
