Gå till huvudinnehåll

Resiliens, sårbarhet och risk

Kurs med fokus på samhällets resiliens och behovet av uthållig motståndskraft för att uppnå samhällssäkerhet. Du får verktyg för att förklara, kritiskt granska och analysera risker mot samhällets hållbarhet i försörjning och i andra systemegenskaper.

Utbildningsområde: Nationell säkerhet och krisberedskap

Typ av utbildning:

Uppdragsutbildning

Kostnad:

45 000 SEK exklusive moms.

Studieform:

Distans

Studietakt:

50%

Utbildningsort:

Stockholm

Omfattning:

7.5 hp

Undervisningsspråk:

Svenska

Kursen startar:

HT-25

Sista dag för anmälan:

2025-05-10

Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.

Mer om utbildningen

I denna kurs får du möjlighet att fördjupa din kunskap om och förståelse för institutionella normer och praxis från olika policyperspektiv. Du får också möjlighet att fördjupa din kunskap om och förståelse för regionala och internationella organisationers praxis, såsom FN (inklusive de globala målen) och EU (med fokus på direktiv och riktlinjer relevanta för resiliens, sårbarhet och risk samt handels- och standardiseringsorgan).

Studierna bedrivs genom litteratur, föreläsningar och seminarier där du får utveckla din förståelse för begreppen resiliens, sårbarhet och risk utifrån olika perspektiv samt att utföra en riskanalys.

Genom exempel och fallstudier från Sverige och dess närområde ges möjlighet till jämförelser. Avsikten är att du ska få möjlighet att utveckla förståelse för det geopolitiska sambandet mellan internationella, regionala, och lokala strategier och samverkan för resiliens, sårbarhet och riskhantering. Resiliens, sårbarhet och risk belyses inom samhällsviktiga sektorer som exempelvis transport och transportkedjor, vattenhantering och försörjning, livsmedel, strategiska produkter och ämnen, samt finansiella system.

Den högteknologiska samtiden präglad av digitalisering, miljö-, organisatoriska och asymmetriska hot är i fokus. Mekanismer för försäkring, ansvarsförhållanden och ansvarsutkrävande behandlas, liksom förankringen hos befolkningen, där ökad betydelse av individansvar för resiliens och riskhantering i samtida policy problematiseras. Detta ger dig insikter i den differentiella spridningen av sårbarheter bland befolkningen i förhållande till olika risker, vilka belyses med olika teoretiska ingångar samt strategier för att uppnå jämlikhet och jämställdhet.

Målgrupp

Programmet riktar sig primärt till yrkesverksamma inom totalförsvaret och samhällssäkerhetssektorn, exempelvis handläggare, analytiker och chefer. Det passar både de som redan arbetar inom området och de som vill omskola sig. Utbildningen är utformad för personer som behöver fördjupad kompetens inom samhällssäkerhet för att kunna möta dagens och framtidens utmaningar i totalförsvarssektorn.

Startperiod

HT-25

Behörighetskrav

Deltagare rekommenderas ha godkända kurser om minst 180hp, inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp.

Lärosäte som anordnar kursen

Försvarshögskolan är en specialiserad högskola som forskar och utbildar officerare och studenter inom området försvar, krishantering och säkerhet. FHS utbildar på alla akademiska nivåer, har runt 2 000 studenter och cirka 450 medarbetare i Karlstad och Stockholm.

Läs mer om Försvarshögskolan

Försvarshögskolan