Säkerhetsskydd: Perspektiv på värden, risker och hot
Kursen i säkerhetsskydd med perspektiv på värden, risker och hot ger dig kunskap och förståelse för fenomenet säkerhetsskydd utifrån aspekter som är relevanta för nationella värden, demokrati och mänskliga rättigheter.
Typ av utbildning:
Uppdragsutbildning
Kostnad:
45 000 SEK exklusive moms.
Studieform:
Distans
Studietakt:
50%
Utbildningsort:
Stockholm
Undervisningstid:
Distans med föreläsningar enstaka dagar.
Omfattning:
7.5 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
VT-26
Sista dag för anmälan:
2025-11-10
Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.
Mer om utbildningen
Begreppet säkerhetsskydd är centralt i totalförsvarets diskurs och praktik, där fokus kommit att hamna bland annat på säkerhetsklassning av personal, det vill säga människan som en ”säker” och betrodd medarbetare.
Kursens upplägg
Kursen anlägger ett statsvetenskapligt perspektiv på fenomenet säkerhetsskydd. Detta sker genom att fokusera på de värden som står på spel, samt genom att problematisera kollektiva risker och beroenden kring det som totalförsvarsmyndigheter anser vara värt att skydda.
Under kursen problematiseras komplexa utmaningar och hotbilder och vad detta innebär för statsmakternas styrning samt myndigheters och andra organisationers implementering och praktik. Vidare diskuteras kritiskt risker med säkerhetsskyddsåtgärder för demokrati, mellanmänsklig tillit och mänskliga rättigheter.
Genom föreläsningar och seminarier skapas möjligheter för deltagaren att utveckla sin förståelse för samt sin förmåga att kritiskt analysera och diskutera fenomenet och dess utgångspunkter. Kursen avslutas med en muntlig examination.
Målgrupp
Programmet riktar sig primärt till yrkesverksamma inom totalförsvaret och samhällssäkerhetssektorn, exempelvis handläggare, analytiker och chefer. Det passar både de som redan arbetar inom området och de som vill omskola sig. Utbildningen är utformad för personer som behöver fördjupad kompetens inom samhällssäkerhet för att kunna möta dagens och framtidens utmaningar i totalförsvarssektorn.
Mer om kursen
Startperiod
VT-26
Behörighetskrav
Rekommenderade förkunskaper är att deltagaren har minst 60 hp i ett samhällsvetenskapligt, humanistiskt eller juridiskt ämne.
Lärosäte som anordnar kursen
Försvarshögskolan är en specialiserad högskola som forskar och utbildar officerare och studenter inom området försvar, krishantering och säkerhet. FHS utbildar på alla akademiska nivåer, har runt 2 000 studenter och cirka 450 medarbetare i Karlstad och Stockholm.
