Samhällssäkerhet och civilt försvar
Detta magisterprogram är en uppdragsutbildning på avancerad nivå som ger dig en fördjupad förståelse av totalförsvaret och samhällssäkerhet. Det är ett tvåårigt program på halvfart och distans för yrkesverksamma.
Utbildningsområde: Nationell säkerhet och krisberedskap
Typ av utbildning:
Program
Kostnad:
230 000 SEK exklusive moms.
Studieform:
Distans
Studietakt:
50%
Utbildningsort:
Stockholm
Undervisningstid:
Programmet är utformat så att du läser på halvfart samtidigt som arbetar.
Omfattning:
60 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
HT-25
Sista dag för anmälan:
2025-05-10
Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.
Mer om utbildningen
Programmet är särskilt relevant i dagens samhälle där totalförsvaret återuppbyggs och omfattar studier inom statsvetenskap, juridik samt ledarskap och ledning med ett särskilt fokus på den svenska totalförsvarssektorn.
Programmet leder till en examen inom huvudområdet statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet, där programmets kurser möjliggör för deltagaren att uppfylla examensmålen på magisternivå.
Du kommer att utveckla kunskaper i att analysera och hantera komplexa frågor kopplade till samhällssäkerhet och totalförsvar. Du får en djupare förståelse för säkerhetspolitiska och rättsliga frågor samt verktyg för att förstå och navigera i totalförsvaret som politik, byråkrati och samhällsföreteelse. Kurserna inkluderar områden som politikens roll i totalförsvaret, juridiska grunder för samhällssäkerhet, säkerhetskultur, samt hur organisationer hanterar hot och kriser.
Programmet ger dig också långsiktig kunskap, förmåga och ett förhållningssätt som gör att du självständigt kan hantera din egen och din organisations kunskapsutveckling i totalförsvarskontexten.
Aktuell forskningsanknytning
Programmet är uppbyggt utifrån aktuell forskning inom ämnena statsvetenskap, operativ juridik och folkrätt samt ledarskap och ledning. Till grund ligger exempelvis forskning om civila och militära organisationer, offentliga och privata institutioner och deras inre liv, olika former av förändringstryck samt anpassning och motstånd i förhållande till detta. Andra byggstenar är forskning kring hur lagar och regler bättre kan anpassas till kris och krig, civil-militär samverkan och hur nya icke-traditionella aktörer involveras i säkerhets- och försvarspolitiken.
Målgrupp
Programmet riktar sig till dig som arbetar inom totalförsvar och samhälle. Du är exempelvis handläggare, analytiker eller chef inom kommun eller region eller anställd inom näringslivet och arbetar inom någon samhällskritisk funktion.
Utbildningen är utformad för dig som behöver fördjupad kompetens inom samhällssäkerhet för att kunna möta utmaningarna inom totalförsvarssektorn.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Behörighetskrav
För deltagande rekommenderar vi en avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen inom området samhällsvetenskap, humaniora eller juridik.Du behöver också ha kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6 alternativt Engelska B.Vid ansökan till programmet krävs bilagor som styrker deltagarens kvalifikationer.
Lärosäte som anordnar kursen
Försvarshögskolan är en specialiserad högskola som forskar och utbildar officerare och studenter inom området försvar, krishantering och säkerhet. FHS utbildar på alla akademiska nivåer, har runt 2 000 studenter och cirka 450 medarbetare i Karlstad och Stockholm.
