Gå till huvudinnehåll

Statsvetenskapliga perspektiv på totalförsvaret

Kursen Statsvetenskapliga perspektiv på totalförsvar ger dig kunskap och förståelse om hur olika statsvetenskapliga perspektiv kan appliceras på totalförsvaret som politisk och byråkratisk idé, med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter.

Utbildningsområde: Nationell säkerhet och krisberedskap

Typ av utbildning:

Uppdragsutbildning

Kostnad:

45 000 SEK exklusive moms.

Studieform:

Distans

Studietakt:

50%

Utbildningsort:

Stockholm

Undervisningstid:

Distans med föreläsningar enstaka dagar.

Omfattning:

7.5 hp

Undervisningsspråk:

Svenska

Kursen startar:

HT-26

Sista dag för anmälan:

2025-05-10

Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.

Mer om utbildningen

Under kursen studeras hur totalförsvaret kan förstås ur olika statsvetenskapliga perspektiv i syfte att möjliggöra för deltagaren att erhålla fördjupad kunskap inom huvudområdet statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet.

Föreläsningar och kurslitteratur skapar möjligheter för deltagaren att tillgodogöra sig fördjupad kunskap om de olika perspektiv som behandlas under kursen. Totalförsvaret kan betraktas som en ambitiös politisk och byråkratisk idé om hur det offentliga och det privata ska organiseras under kris och krig. Kursen inleds med en introduktionsföreläsning som utvecklar totalförsvarets rättsliga och politiska grund.

Varje vecka behandlas ett tema, som examineras med en skriftlig PM. Teman kan handla om exempelvis samarbete och konflikt mellan totalförsvarets olika delar; om olika former av motstånd; om kommunikation i kris och vardag; om byråkratiska misstag och lärande; om institutionellt minne och förändring; eller om hållbarhet, genus och maktförhållanden mellan olika aktörer i totalförsvarssystemet. Varje tema examineras genom en skriftlig PM som redovisas muntligt på ett seminarium. Detta möjliggör tillämpning och analys av de perspektiv som presenterats under kursen.

Målgrupp

Programmet riktar sig primärt till yrkesverksamma inom totalförsvaret och samhällssäkerhetssektorn, exempelvis handläggare, analytiker och chefer. Det passar både de som redan arbetar inom området och de som vill omskola sig. Utbildningen är utformad för personer som behöver fördjupad kompetens inom samhällssäkerhet för att kunna möta dagens och framtidens utmaningar i totalförsvarssektorn.

Startperiod

HT-26

Behörighetskrav

Deltagaren rekommenderas ha följande förkunskaper: godkända kurser om minst 180hp, inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp.

Kursupplägg

Distans med föreläsningar enstaka dagar.

Lärosäte som anordnar kursen

Försvarshögskolan är en specialiserad högskola som forskar och utbildar officerare och studenter inom området försvar, krishantering och säkerhet. FHS utbildar på alla akademiska nivåer, har runt 2 000 studenter och cirka 450 medarbetare i Karlstad och Stockholm.

Läs mer om Försvarshögskolan

Försvarshögskolan