Grundläggande cybersäkerhet
Den här utbildningen ger dig som yrkesverksam en grundläggande kunskap om cybersäkerhet som kan bidra till att skapa förutsättningar för stärkt säkerhetskultur i din organisation. Utbildningen kombinerar aktuell forskning inom ämnet med erfarenhetsutbyte mellan er deltagare.
Utbildningsområde: Cyber-, AI och informationssäkerhet
Typ av utbildning:
Uppdragsutbildning
Studieform:
Campus
Utbildningsort:
Utbildningen består förslagsvis av självstudier i kombination med cirka fyra stycken lärarledda workshops för fördjupad diskussion och utbyte mellan deltagare. Vid en skräddarsydd utbildning kan ni välja om kursträffarna ska genomföras i LiU:s cybersäkerhetslabb, hos din organisation eller online.
Undervisningstid:
Den här utbildningen kan skräddarsys för just er organisation eller erbjudas vid tillräckligt många intresseanmälningar.
Kursen startar:
Vid tillräckligt många intresseanmälningar
Sista dag för anmälan:
-
Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.
Mer om utbildningen
Samhällets digitalisering innebär ökade krav på cybersäkerhet. Alla som använder och är beroende av datorer, molntjänster, och nätverk i sitt arbete ha grundläggande förståelse i detta område. Vilka är hoten? Hur bedömer man olika hot? Hur kan man skydda sig och fatta relevanta beslut för att undvika onödiga risker? Det är några typiska frågor som behandlas under kursens gång.
Som forskningsfält är cybersäkerhet mångfacetterat och i ständig förändring. LiU har flera framstående forskargrupper inom området som kan stötta dig och din organisation i arbetet för en stärkt cybersäkerhetskultur. Dessutom invigs ett helt nytt cybersäkerhetslabb under våren 2025, med möjlighet att skapa skräddarsydda träningsscenarier inom cybersäkerhet som utgår från förutsättningarna i din organisation.
Innehåll
Utbildningen ger dig en grundläggande förståelse för cybersäkerhet, en djupare förståelse för en del begrepp och du kan efter utbildningen bidra till att skapa förutsättningar och kunskap för stärkt säkerhetsmedvetande och säkerhetskultur i din organisation.
Utbildningen består av fyra teman:
- Cybersäkerhet i en samhällskontext: historiskt sammanhang, nya hot och trender, samhällets sårbarhet, motreaktioner, juridiska aspekter.
- Begrepp och förutsättningar: information, kommunikation, konfidentialitet, riktighet, tillgänglighet, tillgångar, hotmodeller, risk, skyddsåtgärder.
- Riskhantering: definitioner, metoder för att skatta risk, bedömning av hot, ansvar och roller, problem med överdrivna säkerhetsåtgärder.
- Cybersäkerhetskultur: riskmedvetenhet, cybersäkerhet med människor i fokus, incidenthantering.
Genomförande
Utbildningen består förslagsvis av självstudier i kombination med cirka fyra stycken lärarledda workshops för fördjupad diskussion och utbyte mellan deltagare. Vid en skräddarsydd utbildning kan ni välja om kursträffarna ska genomföras i LiU:s cybersäkerhetslabb, hos din organisation eller online.
Omfattning och examination
Utbildningen kan genomföras med eller utan examination och erhållande av högskolepoäng. För dig som vill erhålla högskolepoäng efter avslutad utbildning sker examinationen förslagsvis genom skriftlig inlämningsuppgift. Utan avslutande examination erhålls ett kursintyg.
Kursplan
Här hittar du utbildningens kursplan Länk till annan webbplats..
Målgrupp
Utbildningen passar dig som är yrkesverksam och har ett intresse och ett behov att utveckla din kunskap om cybersäkerhet. Rekommenderade förkunskaper är grundläggande kunskaper om IT-system.
Mer om kursen
Startperiod
Löpande
Lärosäte som anordnar kursen
På Linköpings universitet, LiU, används gränsöverskridande forskning och innovativa utbildningar för att nå dit. För att lösa nutida utmaningar är universitetet i ständig och nära kontakt med näringsliv och samhälle. LiU har fyra Campus i tre städer. Två i Linköping, ett i Norrköping och ett i Stockholm. Alla campus erbjuder en modern studiemiljö med hög tillgänglighet och stark anknytning till forskning och innovation.