Gå till huvudinnehåll

Brottsförebyggande metoder och samverkan

Brottsförebyggande arbete är en bred definition och kan innefatta en hel del aktiviteter. Det huvudsakliga syftet är dock att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Fokus i denna kurs ligger på olika lokala samverkansformer mellan Polismyndigheten och andra organisationer, för att främja brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

Utbildningsområde: Nationell säkerhet och krisberedskap

Typ av utbildning:

Uppdragsutbildning

Kostnad:

13700kr

Studieform:

Campus

Studietakt:

100%

Utbildningsort:

Växjö

Omfattning:

7.5 hp

Undervisningsspråk:

Svenska

Kursen startar:

Ges på begäran

Sista dag för anmälan:

-

Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.

Mer om utbildningen

Kursen består av två moment:

  • Kriminologi och polisära metoder och
  • Polisens samverkan med andra myndigheter och organisationer inklusive kommunens organisationer.

Det första momentet ger grundläggande kunskap om hur kriminologisk teori, metod och empiri praktiskt kan tillämpas inom offentliga, privata och ideella organisationer med målsättningen att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Kursens andra moment fokuserar vi på:

  • Samverkan som metod
  • Samverkan med olika myndigheter
  • Samverkan mellan myndigheter och organisationer
  • Begrepp som lokal lägesbild och orsaksanalys
  • Metoder mot organiserad brottslighet
  • Kommunernas organisatoriska uppbyggnad på grundval av tvingande lagstiftning resp med egen självbestämmanderätt och behovet av samverkan mellan kommuner och Polismyndigheten.

Efter avslutad kurs kommer du kunna:

  • redogöra för olika former av lokalt samverkansbehov mellan Polismyndigheten och andra organisationer med fokus på det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.
  • diskutera och beskriva innebörden av begreppet kunskaps- och evidensbaserad polisverksamhet och värdera olika polisiära strategier utifrån aktuell forskning.
  • tillämpa teoretisk och empirisk kriminologisk kunskap på brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete kopplat till det egna lokalpolisområdet.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som yrkesverksam och som vill fördjupa dina kunskaper inom trygghetsskapande insatser med utgångspunkt i SARA-modellen och är stommen i det som benämns problemorienterat polisarbete (POP). Vi exemplifierar, diskuterar och problematiserar de olika delarna.

Kursansvarig:
Johan Rosquist,
lektor i kriminologi vid Linnéuniversitetet
johan.rosquist@lnu.se

Startperiod

Löpande

Utbildningsnivå

Grundnivå

Lärosäte som anordnar kursen

Linnéuniversitetet har två huvudcampus, Campus Växjö med utbildningar främst inom teknik, samhällsvetenskap och humaniora och Campus Kalmar med fokus på utbildningar inom bland annat ekonomi, konst, lärarutbildning och hälsa.

Läs mer om Linnéuniversitetet

Linnéuniversitetet