Ledning och samverkan över hela hotskalan
Syftet med kursen är att ge yrkesverksamma inom krisberedskap, civilt försvar och skydd mot olyckor ökad förståelse för viktiga aspekter av ledning och samverkan över hela hotskalan. Vidare är syftet att ge kursdeltagaren ökad förståelse för centrala utmaningar inom ledning och samverkan samt analytiska verktyg för att med ett vetenskapligt förhållningssätt bedriva förmågeutveckling inom området.
Utbildningsområde: Ledarskap och samhällsstyrning i kris och krig
Typ av utbildning:
Uppdragsutbildning
Kostnad:
28 000kr
Studieform:
Distans
Studietakt:
25%
Utbildningsort:
Lund
Undervisningstid:
Onlineföreläsningar med enstaka träffar
Omfattning:
5 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
25 augusti
Sista dag för anmälan:
2025-06-30
Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.
Mer om utbildningen
Syftet är även att bidra till en akademisk arena för utvecklingsdiskussioner över aktörsgränserna och att stärka kopplingarna mellan aktörer som är verksamma inom krishanteringsområdet. Kursen är uppbyggd i fyra kursmoduler där den första fokuserar på system för ledning och samverkan över hela hotskalan. Modulen tar upp vad ett system är, vilka komponenter som kan ingå i ett system för ledning och samverkan samt exempel på formella system och hur man kan analysera dessa kritiskt. Andra modulen behandlar processer för problemlösning och beslutsfattande som en central del av ledning och samverkan. Tredje modulen tar upp ledarskapsstilar och kopplar dessa till relevanta situationer i samband med ledning och samverkan över hela hotskalan. Sista modulen handlar om utvärdering av ledning och samverkan och tar upp varför, vad och hur vi bör utvärdera samt hur vi ska ta hand om lärdomar från utvärderingar. Till varje kursmodul kopplas inspelade föreläsningar och relevant litteratur och kursdeltagaren ska genomföra en inlämningsuppgift som kamratgranskas. Kursen avslutas med en individuell inlämningsuppgift som redovisas i gruppen under den fysiska avslutningsträffen, där även kursen summeras och diskuteras.
Vad får du med dig: Kursen ger dig som yrkesverksam verktyg att förstå, förklara och förbättra arbetet med ledning och sam- verkan över hela hotskalan. Med hjälp av forskning om problemlösning, beslutsfattande, ledarskap och utvärdering samt genom en verklighetsförankrad undervisning ger kursen dig förutsättningar för att förbättra din förmåga att hantera olyckor och kriser i det komplexa samhället. Kursen möjliggör också utbyte av erfarenheter och perspektiv mellan deltagare från olika organisationer i det svenska krishanteringssystemet, vilket är en viktig komponent för effektiv ledning och samverkan.
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till yrkesverksamma inom svensk civil beredskap.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Lärosäte som anordnar kursen
Lunds universitet har sitt huvudcampus i Lund, men även campus i Malmö och Helsingborg. Lund har det största campuset, där majoriteten av universitetets fakulteter finns, inklusive humaniora, naturvetenskap, juridik och teknik. Vid Campus Malmö bedrivs utbildning och forskning inom bland annat konst, musik och teater. Campus Helsingborg erbjuder utbildningar inom områden som strategisk kommunikation, service management och ingenjörsvetenskap.