Arbetsmarknad i ett nationellt och internationellt perspektiv
15 hp, Fristående kurs, Göteborgs universitet
Utbildningsområde: Internationell säkerhet och samarbete
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Avancerad
Studieform:
Distans
Studietakt:
100%
Utbildningsort:
Göteborg
Undervisningstid:
Blandad
Omfattning:
15 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
2025-11-05
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Globalisering och samhällsomvandling håller på att förändra förutsättningarna för arbetslivet på 2000-talet. Det globala sammanhang, inom vilket dessa förändringar äger rum belyses för att ge de underlag för bedömningar av aktuella utvecklingstendenser. Kursen ger specialiserad och fördjupad kunskap om anställningsförhållande och arbetsmarknadens funktionssätt. Arbetsmarknadens aktörer och institutioner för lönebildning och andra anställningsvillkor analyseras utifrån olika teoretiska perspektiv. Med utgångspunkt i den svenska och skandinaviska modellen för arbetsmarknadsrelationer presenteras de fackliga organisationernas, arbetsgivarorganisationernas och statens roll på arbetsmarknaden. Arbetsmarknaden och det svenska arbetsmarknadssystemet jämförs med de stora industriländerna i väst men även med Östeuropa och Ostasien. De multinationella företagens roll behandlas liksom nya sätt att hantera anställningsförhållande, till exempel Human Resource Management (HRM).
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 45 2025
Slutvecka
Vecka 3 2026
Behörighetskrav
Samhällsvetenskaplig kandidatexamen omfattande 180hp. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3.
Anmälningskod
75002
Kurskod
XX5150
Lärosäte som anordnar kursen
Göteborgs universitets vision Ett universitet för världen uttrycker universitetets strävan att vara ett internationellt lärosäte som tar ansvar för samhällsutvecklingen och bidrar till en hållbar värld. Visionen fastställer också att universitetets verksamhet vilar på de akademiska kärnvärden som formulerats i Universitetens Magna Charta och att dessa hålls levande inom ramen för den statliga värdegrunden.