Databaser
7.5 hp, Fristående kurs, Göteborgs universitet
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Grund
Studieform:
Campus
Studietakt:
50%
Utbildningsort:
Göteborg
Undervisningstid:
Dag
Omfattning:
7.5 hp
Undervisningsspråk:
Engelska
Kursen startar:
2026-01-19
Sista dag för anmälan:
2025-10-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Kursen täcker grundprinciperna i databassystem ur användarens, programmerarens och databasadminstratörens perspektiv. En laborationsuppgift utvecklar dessa teman som ett löpande exempel genom hela kursen. I kursens innehåll ingår SQL som ett språk dels för användaren att hämta och modifiera data i en existerande databas, dels för databasadministratören att skapa nya databaser, och dels för programmeraren att anropa SQL från ett annat språk.Ur kursens innehåll:- entity-relationship-modellering- funktionella beroenden och normalisering- datahämtning och -hantering med SQL- gränssnitt till databaser utifrån andra språk (t.ex. Java/JDBC)- översikt av icke-SQL-modeller (t.ex. JSON eller XML)
Delkurser
1. Skriftlig salstentamen (Written hall examination), 4,5 hp
Betygsskala: Mycket väl godkänd (5), Väl godkänd (4), Godkänd (3) och Underkänd (U)2. Laboration (Laboratory work), 3 hp
Betygsskala: Godkänd (G) och Underkänd (U)
Mer om kursen
Startperiod
VT-26
Startvecka
Vecka 4 2026
Slutvecka
Vecka 12 2026
Behörighetskrav
För att vara behörig till kursen ska studenten ha godkända universitetskurser om minst 45 hp, inklusive:- minst 15 hp i programmering, t.ex. DIT440, DIT012, DIT953, eller motsvarande- minst 7,5 hp i matematik eller matematiskt tänkande, t.ex. DIT980, DIT855, eller motsvarande- grundbegrepp i logik, mängder, funktioner och relationer, t.ex. genom DIT980, DIT851, eller motsvarande.
Anmälningskod
86028
Kurskod
DIT622
Lärosäte som anordnar kursen
Göteborgs universitets vision Ett universitet för världen uttrycker universitetets strävan att vara ett internationellt lärosäte som tar ansvar för samhällsutvecklingen och bidrar till en hållbar värld. Visionen fastställer också att universitetets verksamhet vilar på de akademiska kärnvärden som formulerats i Universitetens Magna Charta och att dessa hålls levande inom ramen för den statliga värdegrunden.