Gå till huvudinnehåll

Implementering och utvärdering

15 hp, Fristående kurs, Göteborgs universitet

Utbildningsområde: Ledarskap och samhällsstyrning i kris och krig

Typ av utbildning:

Fristående kurs

Nivå:

Avancerad

Studieform:

Campus

Studietakt:

100%

Utbildningsort:

Göteborg

Undervisningstid:

Dag

Omfattning:

15 hp

Undervisningsspråk:

Svenska

Kursen startar:

2025-11-05

Sista dag för anmälan:

2025-04-15

Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer om utbildningen

I kursens första moment problematiseras begreppen policyproblem och policy utifrån olika teoretiska och epistemologiska perspektiv. I denna del av kursen ingår även att förstå naturen och logiken hos en policy som är föremål för implementeringsanalys, respektive utvärdering. En tematik är vad funkar? och hur man tar reda på det på ett evidensbaserat sätt.I kursens andra del behandlas teorier om implementering som beskriver och förklarar hur policys genomförs och omsätts i praktisk handling samt därtill hörande metoder för att studera implementering. Sådana frågor uppmärksammas inom de flesta discipliner från folkhälsovetenskap, utbildningsvetenskap och socialt arbete till ekonomi och offentlig förvaltning. I kursen ges en översikt och jämförelse av hur frågor om implementering behandlas och studeras inom olika ämnesfält.Utvärdering som kunskapsområde är i grunden tillämpningsorienterat och kursens tredje del har huvudsakligen en "hur gör man"-inriktning. Här behandlas centrala begrepp och olika ansatser som förekommer i praktiskt utvärderingsarbete, men också den internationella akademiska diskurs som utgör utvärderingspraktikens teoretiska överbyggnad. Denna diskurs beskriver och föreskriver vad som utgör god utvärderingskvalitét, vilket aktualiseras i varje utvärderingsprocess, inklusive frågor om utvärderingsetik.

Startperiod

HT-25

Startvecka

Vecka 45 2025

Slutvecka

Vecka 3 2026

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen omfattande 180 högskolepoäng inom det samhällsvetenskapliga utbildningsområdet eller motsvarande svensk eller utländsk examen samt språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Anmälningskod

73035

Kurskod

FH2204

Lärosäte som anordnar kursen

Göteborgs universitets vision Ett universitet för världen uttrycker universitetets strävan att vara ett internationellt lärosäte som tar ansvar för samhällsutvecklingen och bidrar till en hållbar värld. Visionen fastställer också att universitetets verksamhet vilar på de akademiska kärnvärden som formulerats i Universitetens Magna Charta och att dessa hålls levande inom ramen för den statliga värdegrunden.

Läs mer om Göteborgs universitet

Göteborgs universitet