Politiska styrmedel
15 hp, Fristående kurs, Göteborgs universitet
Utbildningsområde: Psykologiskt försvar och informationspåverkan
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Avancerad
Studieform:
Campus
Studietakt:
100%
Utbildningsort:
Göteborg
Undervisningstid:
Dag
Omfattning:
15 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
2025-09-01
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Utgångspunkten för kursen är att det offentliga har en uppsättning styrmedel eller instrument till sitt förfogande bland vilka man väljer i syfte att lösa samhälleliga problem eller att nå samhälleliga mål. I kursen introduceras olika teorier eller ramverk med vilkas hjälp man kan analysera valet, användningen samt konsekvenserna av olika styrmedel. I kursen behandlas även styrmedel utifrån en politisk och samhällelig kontext. I detta moment tas även styrmedels relation till samhälleliga värden som till exempel demokrati, effektivitet och rättvisa upp. Som ett övergripande perspektiv på styrmedel och styrning behandlas även den internationella debatten om det offentligas förändrade möjligheter att styra det omgivande samhället, en debatt som brukar samlas under begreppet governance.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 36 2025
Slutvecka
Vecka 45 2025
Behörighetskrav
Kandidatexamen inom samhällsvetenskapliga utbildningsområden eller motsvarande svensk eller utländsk examen. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.
Anmälningskod
73032
Kurskod
FH2105
Lärosäte som anordnar kursen
Göteborgs universitets vision Ett universitet för världen uttrycker universitetets strävan att vara ett internationellt lärosäte som tar ansvar för samhällsutvecklingen och bidrar till en hållbar värld. Visionen fastställer också att universitetets verksamhet vilar på de akademiska kärnvärden som formulerats i Universitetens Magna Charta och att dessa hålls levande inom ramen för den statliga värdegrunden.