Religiös fundamentalism och våldsbejakande extremism
7.5 hp, Fristående kurs, Göteborgs universitet
Utbildningsområde: Nationell säkerhet och krisberedskap
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Avancerad
Studieform:
Distans utan träffar
Studietakt:
50%
Utbildningsort:
Göteborg
Undervisningstid:
Blandad
Omfattning:
7.5 hp
Undervisningsspråk:
Engelska
Kursen startar:
2025-11-05
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Hur kommer det sig att vissa former av religiös övertygelse kan motivera en våldsbejakande extremism? Vilka sociala och psykologiska faktorer ligger bakom religiöst motiverade våldshandlingar? Kursen behandlar det som har kommit att benämnas religiös fundamentalism och våldsbejakande extremism samt dess olika uttryck i en global värld. Kursen tar avstamp i samtida forskning om religiös fundamentalism och våldsbejakande extremism. Fundamentalismens historia och verkningar under framförallt 1900-talet fram till dags dato utgör en bakgrund till de olika förgreningar som tas upp inom ramen för kursen.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 45 2025
Slutvecka
Vecka 3 2026
Behörighetskrav
Kandidatexamen alternativt avslutade kurser om minst 180hp på grundnivå, varav minst 90hp med progression i något huvudområde där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska A/Engelska 5.
Anmälningskod
22139
Kurskod
RT2214
Lärosäte som anordnar kursen
Göteborgs universitets vision Ett universitet för världen uttrycker universitetets strävan att vara ett internationellt lärosäte som tar ansvar för samhällsutvecklingen och bidrar till en hållbar värld. Visionen fastställer också att universitetets verksamhet vilar på de akademiska kärnvärden som formulerats i Universitetens Magna Charta och att dessa hålls levande inom ramen för den statliga värdegrunden.