Språk och makt
7.5 hp, Fristående kurs, Göteborgs universitet
Utbildningsområde: Språk, kultur och kommunikation
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Grund
Studieform:
Campus
Studietakt:
50%
Utbildningsort:
Göteborg
Undervisningstid:
Dag
Omfattning:
7.5 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
2025-11-05
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Kursinnehåll:
Kursen är en fördjupning i sociolingvistik och fokuserar på samband mellan språkbruk och maktrelationer. Kursen ger redskap för analys av tal och text för att blottlägga sociala strukturer och maktordningar. Sådana relationer kan vara baserade på exempelvis yrkesroller, institutionella ramar, klass, kön, sexualitet, etnicitet, ras, funktionsnedsättning, ålder, majoritets-/minoritetsspråkstillhörighet eller religion. Studenterna får också diskutera hur kritisk språkanalys kan tillämpas på olika håll i samhället, i arbete med att motverka olika former av negativ särbehandling av individer eller grupper som tar sig språkliga uttryck.Kort om kursen:
Hur får man syn på maktrelationer i texter? Vems röst och vems språk är det som hörs i offentligheten? Går det att använda språket för att göra en verksamhet tillgänglig? Språk och makt vänder sig till dig som behöver redskap för att analysera maktstrukturer i skriven och talad text. Under kursen bekantar vi oss med några diskursanalytiska verktyg och analyserar autentiskt material. Kursen passar bra för dig som snart ska skriva specialarbete och vill få en väg in i empirin. Den passar också dig som arbetar som skribent, utredare eller journalist.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 45 2025
Slutvecka
Vecka 3 2026
Behörighetskrav
Godkänd grund- och fortsättningskurs om sammanlagt 60hp i valfritt ämne, eller motsvarande.
Anmälningskod
28025
Kurskod
SV1320
Lärosäte som anordnar kursen
Göteborgs universitets vision Ett universitet för världen uttrycker universitetets strävan att vara ett internationellt lärosäte som tar ansvar för samhällsutvecklingen och bidrar till en hållbar värld. Visionen fastställer också att universitetets verksamhet vilar på de akademiska kärnvärden som formulerats i Universitetens Magna Charta och att dessa hålls levande inom ramen för den statliga värdegrunden.