Strategisk upphandling
7.5 hp, Fristående kurs, Göteborgs universitet
Utbildningsområde: Rättsliga och politiska aspekter av totalförsvar
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Avancerad
Studieform:
Campus
Studietakt:
50%
Utbildningsort:
Göteborg
Undervisningstid:
Dag
Omfattning:
7.5 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
2025-11-05
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Kursens övergripande mål är att ge studenten kunskap om offentlig upphandling som verktyg för styrning. Målet är också att ge studenten en teoretisk grund för att diskutera och problematisera möjligheter och begränsningar i styrning genom upphandling och för att sätta in strategisk upphandling i ett vidare organisatoriskt och styrningssammanhang.I kursen sätts upphandlingens ökade roll och betydelse i offentlig sektor in i ett vidare förvaltningspolitiskt perspektiv. Särdrag för den offentliga upphandlingen gås igenom (till exempel upphandlingslagstiftningen) liksom likheter med inköp i privat sektor. Upphandlingsprocessens olika faser behandlas och hur styrning kommer (eller kan komma) till uttryck i dessa. Strategiska perspektiv lyfts särskilt. Under kursen behandlas olika teman såsom konkurrens, organisering, reglering, målkonflikter, roller och relationer, komplexa värden, mätning och uppföljning. I kursen lyfts genomgående olikheter mellan olika sektorer, marknader och produkter där lärare och studenter relaterar litteraturen till empiriska exempel.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 45 2025
Slutvecka
Vecka 3 2026
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs kandidatexamen omfattande 180 högskolepoäng inom detsamhällsvetenskapliga utbildningsområdet eller motsvarande samt språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.
Anmälningskod
73028
Kurskod
FH2600
Lärosäte som anordnar kursen
Göteborgs universitets vision Ett universitet för världen uttrycker universitetets strävan att vara ett internationellt lärosäte som tar ansvar för samhällsutvecklingen och bidrar till en hållbar värld. Visionen fastställer också att universitetets verksamhet vilar på de akademiska kärnvärden som formulerats i Universitetens Magna Charta och att dessa hålls levande inom ramen för den statliga värdegrunden.