Gå till huvudinnehåll

Svenska som andraspråk, Grundkurs

30 hp, Fristående kurs, Göteborgs universitet

Utbildningsområde: Språk, kultur och kommunikation

Typ av utbildning:

Fristående kurs

Nivå:

Grund

Studieform:

Distans utan träffar

Studietakt:

50%

Utbildningsort:

Göteborg

Undervisningstid:

Blandad

Omfattning:

30 hp

Undervisningsspråk:

Svenska

Kursen startar:

2026-01-19

Sista dag för anmälan:

2025-10-15

Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer om utbildningen

Kursinnehåll:I kursen SSA111 studerar du kulturmöten, migration och sociala faktorer ur ett individ- och samhällsperspektiv och får en orientering om flerspråkighet och moderna teorier om andraspråksutveckling. Ämnet behandlar andraspråksutveckling med särskilt fokus på inlärning av svenska och ger grundliga kunskaper om uttal, skrift, grammatik och ordförråd samt grundläggande litteracitet alternativt läs-och skrivutveckling på ett andraspråk.Kursen består av fyra delkurser. I den första delkursen får du en introduktion till ämnet svenska som andraspråk och hur ämnet knyts till skolan, liksom individen och samhället i stort. I den andra delkursen studerar du det svenska språkets grammatik, fonetik och ordbildning. Delkursen behandlar också sådana drag i svenska språket som erfarenhetsmässigt visat sig medföra svårigheter vid inlärningen av svenska som andraspråk. I den tredje delkursen får du grundläggande kunskaper om olika aspekter av flerspråkighet. Särskilt fokus läggs på andraspråksutveckling i olika åldrar, och på sambandet mellan språkutveckling och kunskapsutveckling. Dessutom belyses olika arbetssätt som stärker språkutvecklingen i det flerspråkiga klassrummet. I den fjärde delkursen väljer du inriktning och studerar antingen grundläggande litteracitet hos vuxna och unga vuxna, eller läs- och skrivutveckling hos yngre andraspråksinlärare.Kort om kursen:Samhället blir i takt med ökad globalisering alltmer flerspråkigt. De flesta människor i Sverige är flerspråkiga, kommer i kontakt med flerspråkiga människor eller påverkas av den flerspråkiga situationen. Tänker du arbeta med flerspråkiga människor inom utbildning, offentlig verksamhet eller näringsliv? Eller är du helt enkelt bara språkintresserad? Sök grundkursen i svenska som andraspråk och fördjupa dina kunskaper om andraspråksutveckling, flerspråkiga individers språkanvändning samt flerspråkighet i relation till kultur och identitet.Efter studierna:I kombination med en lärarexamen, ger grundkursen i svenska som andraspråk (30 hp) behörighet att undervisa på SFI samt undervisa i ämnet svenska som andraspråk i Grundskolan åk 1-6. Vill du fördjupa dig ytterligare i ämnet kan du läsa fortsättningskurserna i svenska som andraspråk, SSA121 och SSA125. De ges på halvfart dels som kvällskurs, dels som distanskurs.Undervisningsform:SSA111 ges som:dagkurs på helfart, dvs. du läser 30 hp på en termin. Undervisningen är schemalagd vanligtvis till tre dagar i veckan. Undervisningen kan vara förlagd till både förmiddag och eftermiddag.
kvällskurs på halvfart, dvs. du läser 15 hp per termin. Undervisningen är schemalagd till en kväll per vecka. Veckodagen är densamma under terminen, men kan variera mellan terminerna.
Distanskurs på halvfart, dvs. du läser 15 hp per termin. Undervisningen sker huvudsakligen på distans, men enstaka fysiska träffar förlagda till universitetet kan förekomma.

Startperiod

VT-26

Startvecka

Vecka 4 2026

Slutvecka

Vecka 23 2026

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Anmälningskod

28027

Kurskod

SSA111

Lärosäte som anordnar kursen

Göteborgs universitets vision Ett universitet för världen uttrycker universitetets strävan att vara ett internationellt lärosäte som tar ansvar för samhällsutvecklingen och bidrar till en hållbar värld. Visionen fastställer också att universitetets verksamhet vilar på de akademiska kärnvärden som formulerats i Universitetens Magna Charta och att dessa hålls levande inom ramen för den statliga värdegrunden.

Läs mer om Göteborgs universitet

Göteborgs universitet