Svenska som andraspråk lärare åk 1-6
30 hp, Fristående kurs, Göteborgs universitet
Utbildningsområde: Språk, kultur och kommunikation
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Grund
Studieform:
Distans utan träffar
Studietakt:
50%
Utbildningsort:
Göteborg
Undervisningstid:
Blandad
Omfattning:
30 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
2025-09-01
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
I kursen ges en grundläggande förberedelse för undervisning i svenska som andraspråk från årskurs 1 till och med årskurs 6. De fyra delkurserna ger en bred grund för undervisning som främjar barns andraspråksinlärning och andraspråksutveckling i skolan. I kursens samtliga delkurser står kunskaper om svenska som andraspråk i skolåren 1-6 i fokus. Detta innebär att andraspråksinlärning och skolspråksutveckling på ett andraspråk, styrdokument för grundskolan och undervisning i relation till dessa är centrala i kursen.
Flerspråkighet, flerspråkiga elevers lärandevillkor, modersmålets betydelse för andraspråksutveckling samt migrationsprocesser lyfts fram i kursen. Vidare behandlas läs- och skrivinlärning och litteracitetsutveckling på ett andraspråk, samtalets betydelse för andraspråksutveckling samt ämnesdidaktiska kunskaper inom området språk- och kunskapsutvecklande undervisning. Teoretiska kunskaper om bedömning och om hur olika bedömningsmodeller ska kunna omsättas didaktiskt och metodiskt i undervisningen i svenska som andraspråk ingår också i kursen.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 36 2025
Slutvecka
Vecka 3 2026
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Anmälningskod
28011
Kurskod
SSA118
Lärosäte som anordnar kursen
Göteborgs universitets vision Ett universitet för världen uttrycker universitetets strävan att vara ett internationellt lärosäte som tar ansvar för samhällsutvecklingen och bidrar till en hållbar värld. Visionen fastställer också att universitetets verksamhet vilar på de akademiska kärnvärden som formulerats i Universitetens Magna Charta och att dessa hålls levande inom ramen för den statliga värdegrunden.