Gå till huvudinnehåll

Historia som samhällsterapi och traumabearbetning

7.5 hp, Fristående kurs, Karlstads universitet

Utbildningsområde: Språk, kultur och kommunikation

Typ av utbildning:

Fristående kurs

Nivå:

Grund

Studieform:

Distans utan träffar

Studietakt:

50%

Utbildningsort:

Karlstad

Undervisningstid:

Dag

Omfattning:

7.5 hp

Undervisningsspråk:

Engelska

Kursen startar:

2025-09-01

Sista dag för anmälan:

2025-04-15

Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer om utbildningen

Den ryska invasionen av Ukraina vintern 2022 är en händelse som kommit att dominera nyhetsrapportering och samhällsdebatt sedan dess. Mer långsiktiga ekonomiska och politiska konsekvenser av invasionen är ännu för tidigt att uttala sig om. Svåra psykologiska och sociala trauman, sannolikt i flera generationer framöver, lär dock bli ett ofrånkomligt arv. Vilka paralleller i europeisk historia finns att relatera till? Föreliggande kurs syftar bland annat till att förstå och förklara mekanismer bakom fenomen som mellanstatliga konflikter, inbördeskrig och folkmord, men ännu mer att diskutera hur sådana erfarenheter kan bearbetas. År 2003 inrättade den svenska regeringen en särskild myndighet som kom att betecknas "Forum för levande historia". Det ursprungliga syftet var att sprida kunskap om omständigheter kring Förintelsen. Senare har även andra folkmord hamnat i blickpunkten. Här har en uttalat normativ målsättning funnits samt en strävan efter att stärka tolerans, mångfald och demokrati genom att i någon mening lära av det förgångna. Vår kurs går ett steg längre, fokuserar som sagt mer på själva bearbetningsprocessen, vilket kan liknas vid ett slags samhällsterapi. Då Förintelsen får betraktas som ett sedan länge högprioriterat analysobjekt går inte kursen in på den närmare, om än att minnet av den i efterkrigstidens Tyskland berörs. Tyngdpunkten ligger istället på vissa andra, ännu till stora delar obearbetade trauman. Finland efter inbördeskriget 1918, Bosnien efter 1990-talets Balkankrig, Sydafrika efter apartheid samt Spanien efter Franco är några fall som tas upp. I vidare mening berörs även frågor om kollektiv minnesproduktion, ideologi och identitet, allt med tydliga referenser till det som nu sker i Ukraina.

Startperiod

HT-25

Startvecka

Vecka 36 2025

Slutvecka

Vecka 45 2025

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Anmälningskod

47267

Kurskod

HIG200

Lärosäte som anordnar kursen

Karlstads universitet erbjuder utbildningar inom flera områden och profilerar sig särskilt inom teknik- och ingenjörsvetenskap, ekonomi och juridik, humaniora och samhällsvetenskap, vård och hälsa, lärarutbildning samt miljövetenskap och hållbar utveckling. En särskild profil är samverkan med det omgivande samhället, vilket innebär att universitetet arbetar nära både näringsliv och offentlig sektor för att stärka kopplingen mellan akademi och arbetsliv.

Läs mer om Karlstads universitet

Karlstads universitet