Kritiska perspektiv på motstånd och social förändring
7.5 hp, Fristående kurs, Karlstads universitet
Utbildningsområde: Språk, kultur och kommunikation
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Avancerad
Studieform:
Distans utan träffar
Studietakt:
50%
Utbildningsort:
Karlstad
Undervisningstid:
Dag
Omfattning:
7.5 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
2025-09-01
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Kursen ger en inblick i teorier om olika former av motstånd, med fokus på fredligt ickevåldsmotstånd. I kursen diskuteras hur motstånd står i relation till maktrelationer och har potential till social förändring. Vilka människor, med utgångspunkt i begrepp såsom klass, genus, etnicitet med mera, har möjlighet att göra vilka former av motstånd, och mot vad? Vilken betydelse har motståndets praktik för möjligheten till social förändring och risken att skapa nya former av makt? Med utgångspunkt i motståndspraktiker som studenten själv identifierar, från kollektiv organisering och publika protester till dolda individuella olydnadshandlingar, lär sig studenten att kritiskt analysera skillnader och likheter mellan olika former av motstånd, såsom vardagsmotstånd, konstruktivt motstånd, organiserat motstånd, civil olydnad och humoristiskt motstånd.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 36 2025
Slutvecka
Vecka 45 2025
Behörighetskrav
90 hp varav minst 15 hp examensarbete i något samhällsvetenskapligt huvudområde.
Anmälningskod
47726
Kurskod
SOAE61
Lärosäte som anordnar kursen
Karlstads universitet erbjuder utbildningar inom flera områden och profilerar sig särskilt inom teknik- och ingenjörsvetenskap, ekonomi och juridik, humaniora och samhällsvetenskap, vård och hälsa, lärarutbildning samt miljövetenskap och hållbar utveckling. En särskild profil är samverkan med det omgivande samhället, vilket innebär att universitetet arbetar nära både näringsliv och offentlig sektor för att stärka kopplingen mellan akademi och arbetsliv.