Motståndskraftig demokrati
7.5 hp, Fristående kurs, Karlstads universitet
Utbildningsområde: Nationell säkerhet och krisberedskap
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Avancerad
Studieform:
Distans utan träffar
Studietakt:
100%
Utbildningsort:
Karlstad
Undervisningstid:
Dag
Omfattning:
7.5 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
2025-10-06
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Demokratins institutioner präglas av respekt för demokratins grundläggande principer, det vill säga den enskildes fri- och rättigheter samt alla människors lika värde. Spridning av desinformation och misinformation riskerar att hota det offentliga samtalet och genom det den mellanmänskliga tilliten och tilliten till demokratins institutioner. Kursen anlägger ett brett systemperspektiv på de hot som desinformation och misinformation utgör för samtida demokratier, med särskilt fokus på hur dessa hot kan bekämpas i ljuset av mer övergripande utmaningar och hot mot demokratiska system och samhällen. Förståelse för bakomliggande orsaker till spridning av desinformation och misinformation, de konsekvenser som denna spridning får, och hur denna spridning kan motverkas, både med direkta och indirekta strategier och åtgärder, utgör kursens centrala innehåll.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 41 2025
Slutvecka
Vecka 45 2025
Behörighetskrav
Minst 90 hp, varav minst 30 hp på G2F-nivå eller högre, inom statsvetenskap eller närliggande huvudområden såsom sociologi, psykologi, filosofi, medie- och kommunikationsvetenskap, historia, samhällskunskap och kulturgeografi. Självständigt arbete om minst 15 hp på G2E-nivå ska ingå. Gymnasiets Svenska 3 och Engelska 6/A. Motsvarandebedömning kan göras.
Anmälningskod
47750
Kurskod
SVAP13
Lärosäte som anordnar kursen
Karlstads universitet erbjuder utbildningar inom flera områden och profilerar sig särskilt inom teknik- och ingenjörsvetenskap, ekonomi och juridik, humaniora och samhällsvetenskap, vård och hälsa, lärarutbildning samt miljövetenskap och hållbar utveckling. En särskild profil är samverkan med det omgivande samhället, vilket innebär att universitetet arbetar nära både näringsliv och offentlig sektor för att stärka kopplingen mellan akademi och arbetsliv.