Religion, konflikt och heliga platser i Sydasien
7.5 hp, Fristående kurs, Karlstads universitet
Utbildningsområde: Språk, kultur och kommunikation
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Grund
Studieform:
Distans utan träffar
Studietakt:
25%
Utbildningsort:
Karlstad
Undervisningstid:
Dag
Omfattning:
7.5 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
2025-09-01
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
I denna kurs utgår vi från rummets, det vill säga den geografiska platsens, centrala betydelse för religionernas riter och tankesystem. Här behandlas relationen mellan religion och spatialitet, mellan plats, materialitet och konkurrerande tros-uppfattningar. Akademiska förkunskaper om de centrala religionerna krävs inte, men innehållet går djupt in på flera fenomen som har med plats, konflikt och religion att göra. Olika trosuppfattningar kommer att beröras och såväl teologiska som religionsvetenskapliga positioner i relation till detta beaktas. Kursen ger en översiktlig orientering och förståelse för heliga platsers betydelse för trosföreställningar och värderingar där fokus riktas mot den känsliga balansgången mellan samverkan och konflikt. Relationer mellan majoritets- och minoritetsgrupper, samt mellan religion, kultur och politik kommer att belysas. Begreppet contested space som religions-vetenskapligt teoretiskt verktyg appliceras på ett antal olika exempel.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 36 2025
Slutvecka
Vecka 3 2026
Behörighetskrav
60 hp Religionsvetenskap. Motsvarandebedömning kan göras.
Anmälningskod
47698
Kurskod
REGKON
Lärosäte som anordnar kursen
Karlstads universitet erbjuder utbildningar inom flera områden och profilerar sig särskilt inom teknik- och ingenjörsvetenskap, ekonomi och juridik, humaniora och samhällsvetenskap, vård och hälsa, lärarutbildning samt miljövetenskap och hållbar utveckling. En särskild profil är samverkan med det omgivande samhället, vilket innebär att universitetet arbetar nära både näringsliv och offentlig sektor för att stärka kopplingen mellan akademi och arbetsliv.