Gå till huvudinnehåll

Religionsvetenskap 1

30 hp, Fristående kurs, Karlstads universitet

Utbildningsområde: Språk, kultur och kommunikation

Typ av utbildning:

Fristående kurs

Nivå:

Grund

Studieform:

Distans utan träffar

Studietakt:

100%

Utbildningsort:

Karlstad

Undervisningstid:

Dag

Omfattning:

30 hp

Undervisningsspråk:

Svenska

Kursen startar:

2025-09-01

Sista dag för anmälan:

2025-04-15

Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer om utbildningen

Kursen består av fem delkurser som tillsammans ger en introduktion till det religionsvetenskapliga ämnet och en religionshistorisk exposé av religiösa kulturer genom historien och runt om i världen, med visst fokus på Indien. Kontinuitet och förändring är ett centralt tema genom delkurserna, där studenten utifrån olika historievetenskapliga perspektiv lär sig urskilja, beskriva och förstå likheter, skillnader och variationer inom de stora religiösa traditioner som kallas världsreligionerna.Delkurs 1 introducerar det religionsvetenskapliga ämnet, där religionsdefinitioner och ett vetenskapligt sätt att studera religion diskuteras.Delkurs 2 belyser forntida flodkulturer i Mesopotamien och Persien som influerat Antikens religiösa liv runt Medelhavet och hur dessa kulturer påverkat framväxten av judendom, kristendom och islam i Mellanöstern och Afrika. Inom dessa geografiska områden återfinns även religiösa traditioner som utgör minoritetsreligioner i dagens Sverige, så som zoroastrism, mandeism, alevism, ortodoxa och österländska samt pentekostala kristna samfund. Mytologiska och idéhistoriska teman studeras genom läsning av religiösa texter.Delkurs 3 berör religiös mångfald i Asien där hinduiska och buddhistiska traditioner utvecklats i Indien, men där indiska religioner idag även innefattar jainistiska, sikhiska, muslimska och kristna samfund. I Kina och Japan återfinns stora inhemska traditioner som daoism, konfucianism och shintoism. Textbegreppet problematiseras under delkursen, där inte bara texters skriftliga dimensioner studeras utan även deras muntliga dimensioner.Delkurs 4 beaktar Europas och Sveriges religiösa arv, där mötet mellan inhemska religiösa traditioner och kristna traditioner står i fokus. Här studeras även hur esoteriska läror traderats genom historien och återfinns i dagens nyandlighet. Det mångreligiösa Sverige, religionslagstiftning, liksom relationen mellan majoritets- och minoritetsreligioner belyses under delkursen, och vi diskuterar religionens roll i samhället utifrån teoretiska begrepp som sekularisering, religion och civilsamhälle, religion i det offentliga.Delkurs 5 behandlar kulturmöten mellan Europa och Sydasien och fördjupar bilden av hur Europa upptäckte Sydasien samt vilka begrepp som var avgörande i skildringen av sydasiatiska religioner.

Startperiod

HT-25

Startvecka

Vecka 36 2025

Slutvecka

Vecka 3 2026

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet.

Anmälningskod

47197

Kurskod

REG1F1

Lärosäte som anordnar kursen

Karlstads universitet erbjuder utbildningar inom flera områden och profilerar sig särskilt inom teknik- och ingenjörsvetenskap, ekonomi och juridik, humaniora och samhällsvetenskap, vård och hälsa, lärarutbildning samt miljövetenskap och hållbar utveckling. En särskild profil är samverkan med det omgivande samhället, vilket innebär att universitetet arbetar nära både näringsliv och offentlig sektor för att stärka kopplingen mellan akademi och arbetsliv.

Läs mer om Karlstads universitet

Karlstads universitet