Riskperception och riskkommunikation
7.5 hp, Fristående kurs, Karlstads universitet
Utbildningsområde: Språk, kultur och kommunikation
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Avancerad
Studieform:
Distans
Studietakt:
50%
Utbildningsort:
Karlstad
Undervisningstid:
Dag
Omfattning:
7.5 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
2025-09-01
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Kursens övergripande syfte är att ge kunskap om människors uppfattningar och reaktioner inför olika typer av risker samt effekter av olika typer av påverkan. Inledningsvis behandlas centrala begrepp och teorier inom riskperception, faktorer som påverkar hur olika typer av risker och riskförhållanden uppfattas och värderas, skillnader i förhållningssätt till risker mellan grupper och individer med avseende på bl.a. genus och roll samt relationen mellan risk- och säkerhetsattityder och beteenden. Kursen behandlar också riskkommunikation ur ett mottagarperspektiv med fokus på bl.a. etiska överväganden. Ett viktigt mål med kursen är att deltagaren ska utveckla en förståelse för grunden till olika reaktions- och beteendemönster på både individ- och gruppnivå. Ett annat viktigt mål är att deltagaren ska utveckla förmågan att analysera möjliga effekter av olika kommunikationsåtgärder.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 36 2025
Slutvecka
Vecka 45 2025
Behörighetskrav
Examen på grundnivå omfattande minst 180 högskolepoäng. Gymnasiets Svenska kurs B/3 samt Engelska kurs A/6 eller motsvarande.
Anmälningskod
46549
Kurskod
RHAD14
Lärosäte som anordnar kursen
Karlstads universitet erbjuder utbildningar inom flera områden och profilerar sig särskilt inom teknik- och ingenjörsvetenskap, ekonomi och juridik, humaniora och samhällsvetenskap, vård och hälsa, lärarutbildning samt miljövetenskap och hållbar utveckling. En särskild profil är samverkan med det omgivande samhället, vilket innebär att universitetet arbetar nära både näringsliv och offentlig sektor för att stärka kopplingen mellan akademi och arbetsliv.