Bioteknologi inom försvar och säkerhet: medicinska möjligheter och juridiska utmaningar
5 hp, Fristående kurs, Lunds universitet
Utbildningsområde: Medicinsk beredskap och hälsoskydd
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Grund
Studieform:
Distans utan träffar
Studietakt:
25%
Utbildningsort:
Lund
Undervisningstid:
Eftermiddag
Omfattning:
5 hp
Undervisningsspråk:
Engelska
Kursen startar:
2026-01-19
Sista dag för anmälan:
2025-08-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Under denna onlinekurs utforskar vi hur framtidens bioteknologi och medicinska framsteg kan komma att användas inom försvar och säkerhet. Vi diskuterar både teknikens goda och onda sidor, hur den kan användas för att främja humanitära syften i internationella konflikter, samtidigt som juridiska och etiska utmaningar analyseras. Kursen är allmänt hållen och lämpar sig för en bred publik, både för dig som är ny student liksom för dig som är doktorand inom närliggande områden.
Om kursen
Kursen syftar till att ge en tvärvetenskaplig orientering kring områden som faller i gränsytan mellan säkerhetspolitik, bioteknik och medicinsk forskning. Du kommer att lära dig vilka teknologier som anses kunna dominera en framtida geopolitisk maktkamp och rentav hjälpa ett land att vinna på slagfältet. Kursen erbjuder också en djupdykning i hur internationella konflikter påverkar sjukvård och medicinsk forskning, samt hur biomedicinsk teknik har missbrukat inom tidigare konflikter, med exempel som sträcker sig från desinformation till biologiska vapen. Du får också en översikt över nationella och internationella lagar och konventioner som reglerar gränslandet mellan medicinsk forskning och internationella konflikter.
Under kursen
Kursen ges helt online och på engelska, med aktiviteter planerade under sen eftermiddag för att maximera tillgängligheten. Kursen är utformad för att vara flexibel och tillgänglig för dig som kombinerar studier med yrkesarbete eller andra utbildningar.
Undervisningen sker genom en blandning av självstudier, skriftliga uppgifter, gästföreläsningar och interaktiva sessioner. Du uppmuntras att delta aktivt och bidra till en inkluderande lärandemiljö. Minst halva tiden går åt till att analysera äkta eller trovärdiga fall som kretsar kring teknologi, krig, spionage och säkerhetsarbete.
Kursen är designad för att erbjuda en tvärvetenskaplig förståelse och förbereda dig för att genomföra en översiktlig och vetenskapligt baserad riskvärdering av ett biomedicinskt forskningsområde ur flera olika vinklar.
Efter kursen
Efter kursen ska du ha lärt dig att göra basala riskanalyser av biomedicinsk forskning och hur man identifierar varningstecken för om viss forskning missbrukas. Du kommer att kunna reflektera över etiska dilemman som uppstår inom sjukvård och medicinsk forskning under en mellanstatlig eller inomstatlig konflikt.
Denna kunskap är värdefull för vidare studier inom områden som statsvetenskap, underrättelseanalys, juridik, mänskliga rättigheter, krigsvetenskap, bioteknik, biokemi, medicin, hälsovetenskap och biomedicin. Den tvärvetenskapliga kunskapen du erhåller kan också öppna dörrar till forskningsprojekt och akademiska samarbeten som syftar till att utveckla nya lösningar för att hantera de utmaningar som uppstår i gränslandet mellan medicinsk forskning och internationella konflikter.
Kursen kan användas som en del i en magister- eller masterexamen i medicinsk vetenskap. För ytterligare information om examen genom fristående kurser läs på Canvas, följ länken nedan.
https://canvas.education.lu.se/courses/26285
Mer om kursen
Startperiod
VT-26
Startvecka
Vecka 4 2026
Slutvecka
Vecka 17 2026
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Engelska 6
Anmälningskod
E1024
Kurskod
VMFB44
Lärosäte som anordnar kursen
Lunds universitet har sitt huvudcampus i Lund, men även campus i Malmö och Helsingborg. Lund har det största campuset, där majoriteten av universitetets fakulteter finns, inklusive humaniora, naturvetenskap, juridik och teknik. Vid Campus Malmö bedrivs utbildning och forskning inom bland annat konst, musik och teater. Campus Helsingborg erbjuder utbildningar inom områden som strategisk kommunikation, service management och ingenjörsvetenskap.