Kinesiska: Nybörjarkurs A
15 hp, Fristående kurs, Lunds universitet
Utbildningsområde: Språk, kultur och kommunikation
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Grund
Studieform:
Campus
Studietakt:
50%
Utbildningsort:
Lund
Undervisningstid:
Kväll
Omfattning:
15 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
2025-09-01
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Varför studera kinesiska?
Kinesiska är ett av de få moderna språk vars historia kan dokumenteras utan avbrott ända tillbaka till det andra årtusendet före vår tideräknings början. Kinesiska talas idag av drygt 1,3 miljarder människor och är världens största språk samt ett av de fem FN-språken. Den kinesiska ekonomin har vuxit snabbt i många år och Kina intar idag andraplatsen bland världens ekonomier och kommer sannolikt runt 2025 att vara den största.
Kunskaper i kinesiska är en förutsättning för fördjupade kunskaper om alla delar av det moderna Kina - dess samhälle, vetenskap, teknik och näringsliv och givetvis den rika och mångfacetterade kinesiska kulturen. Många studenter som har läst kinesiska hos oss kan intyga att kunskaper om Kina och i kinesiska är en viktig merit som efterfrågas av flera stora företag som har kontakter med Kina. Genom att lära dig kinesiska kan du alltså skaffa dig en spetskompetens på den framtida arbetsmarknaden.
I Kina talas en mängd dialekter och underdialekter av det kinesiska språket. Skillnaderna mellan dem kan vara stora - i extremfall lika stora som mellan isländska och svenska. Det kinesiska skriftspråket är däremot gemensamt för alla. Dagens kinesiska riksspråk, putonghua "det allmänna språket", baseras huvudsakligen på dialekten i Peking och är det som undervisas vid Språk- och litteraturcentrum i Lund.
Kursens innehåll
Kursen KINC21, Kinesiska: Nybörjarkurs A, bygger på en genomgång av rikskinesiskans fonetik, fonologi, grundläggande grammatik och skriftsystem genom läsning av elementära lärobokstexter. Den studerande övar sig i hörförståelse, skriftlig och muntlig framställning inom ramen för inlärt glos- och konstruktionsförråd.
Kursens genomförande
Undervisningen ges i form av föreläsningar och gruppövningar, på kvällstid och på halvfart.
Kursens examination
Delkurs 1 examineras genom ett skriftligt prov (salstentamen) och delkurs 2 genom muntligt prov.
https://www.sol.lu.se/kurs/KINC21
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 36 2025
Slutvecka
Vecka 3 2026
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Anmälningskod
35304
Kurskod
KINC21
Lärosäte som anordnar kursen
Lunds universitet har sitt huvudcampus i Lund, men även campus i Malmö och Helsingborg. Lund har det största campuset, där majoriteten av universitetets fakulteter finns, inklusive humaniora, naturvetenskap, juridik och teknik. Vid Campus Malmö bedrivs utbildning och forskning inom bland annat konst, musik och teater. Campus Helsingborg erbjuder utbildningar inom områden som strategisk kommunikation, service management och ingenjörsvetenskap.