Underrättelseanalys: Grundkurs
30 hp, Fristående kurs, Lunds universitet
Utbildningsområde: Nationell säkerhet och krisberedskap
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Grund
Studieform:
Distans
Studietakt:
100%
Utbildningsort:
Lund
Undervisningstid:
Blandad
Omfattning:
30 hp
Undervisningsspråk:
Svenska
Kursen startar:
2025-09-01
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Är du intresserad av att lära dig mer om inhämtning av information som bland annat kan förhindra terrorhandlingar, grov organiserad brottslighet och främmande makts underrättelseverksamhet? Underrättelseanalys skulle då kunna vara ämnet för dig!
Delkurs 1. Staten och underrättelseväsendet (7,5 hp)
Med utgångspunkt i Max Webers definition av staten som den enda mänskliga sammanslutning som gör anspråk på ett monopol på den legitima våldsanvändningen [inom] ett visst geografiskt avgränsat område, behandlar denna kurs underrättelseväsendets roll som ett medel för staten att upprätthålla detta våldsmonopol - hur detta instrument har används historiskt i stormakter och småstater, i totalitära stater och i demokratier, och hur demokratiska stater har verkat för att reglera sådan verksamhet.
Delkurs 2. Polisiär underrättelseverksamhet, kontraterrorism och kontraspionage (7,5 hp)
Denna kurs behandlar hur stater använder sig av olika typer av underrättelseverksamhet i sitt bekämpande av kriminalitet, terrorism och främmande makts olagliga inhämtning av underrättelseinformation, och hur detta arbete organiseras i Sverige och i andra länder. Med utgångspunkt i kriminologisk och förvaltningsorienterad forskning studeras ett antal problemkomplex kopplade till sådan verksamhet såväl i samtid som i historiskt perspektiv.
Delkurs 3. Utrikesorienterad underrättelseverksamhet (7,5 hp)
Inhämtning av strategiskt viktig information via olika typer av metoder - signalspaning, (så kallad humint human intelligence), öppna källor (så kallad osint, open source intelligence) med mera - är en central uppgift för statens underrättelseväsende. Denna kurs syftar till att behandla frågan om underrättelseinhämtning ur ett historiskt perspektiv men också med fokus på inhämtningens organisation, frågor rörande tolkning och förmedling av underrättelseinformation och fall där antingen inhämtningsarbetet eller arbetet med att tolka underrättelseinformation har brustit (så kallad intelligence failure).
Delkurs 4. Underrättelseverksamhet och krigföring (7,5 hp)
Med utgångspunkt i de två skilda synsätt som föreligger bland underrättelseanalytiker avseende hemliga och subversiva operationer, (covert action), det vill säga huruvida det skall ses som en del av underrättelseverksamhet eller snarare som en del av staters krigföring, behandlar denna kurs hur stater försöker främja sina intressen bland annat genom påverkanskampanjer, desinformation, våldshandlingar med mera. I kursen behandlas frågorna hur denna del av underrättelseverksamheten förhåller sig till mer generella aspekter kring krigföring, vilka har identifierats hos bland annat Machiavelli, Clausewitz och Sun Tzu, hur den organiseras liksom metodologiska problem kopplade till tolkning och analys av sådan verksamhet.
Efter studierna
Kunskaper i underrättelseanalys är en efterfrågad kompetens inom bland annat departement och myndigheter såsom Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Utrikesdepartementet, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Försvarsmakten, Migrationsverket och Tullverket.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 36 2025
Slutvecka
Vecka 3 2026
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Engelska 6, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Anmälningskod
26309
Kurskod
UNDA14
Lärosäte som anordnar kursen
Lunds universitet har sitt huvudcampus i Lund, men även campus i Malmö och Helsingborg. Lund har det största campuset, där majoriteten av universitetets fakulteter finns, inklusive humaniora, naturvetenskap, juridik och teknik. Vid Campus Malmö bedrivs utbildning och forskning inom bland annat konst, musik och teater. Campus Helsingborg erbjuder utbildningar inom områden som strategisk kommunikation, service management och ingenjörsvetenskap.