Gå till huvudinnehåll

Försöksplanering och avancerad statistisk modellering

15 hp, Fristående kurs, Umeå universitet

Utbildningsområde: Cyber-, AI och informationssäkerhet

Typ av utbildning:

Fristående kurs

Nivå:

Avancerad

Studieform:

Campus

Studietakt:

100%

Utbildningsort:

Umeå

Undervisningstid:

Dag

Omfattning:

15 hp

Undervisningsspråk:

Engelska

Kursen startar:

2026-03-24

Sista dag för anmälan:

2025-10-15

Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer om utbildningen

Inom många industriella tillämpningar är man intresserad av hur en responsvariabel påverkas av förändringar i ett antal faktorer. Genom att systematiskt variera faktornivåerna kan man på ett kostnadseffektivt sätt hitta optimum hos responsvariabeln. I den här kursen behandlas teorin för de vanligast förekommande verktygen för systematisk planering av försök och metoder för analys av försöksresultat. Speciell tonvikt läggs vid fullständiga och reducerade tvånivåers faktoriella försök. Responsytemetoder med tillhörande försöksplaner ingår liksom strategier för sekvensiell försöksplanering. Slutligen behandlas robust konstruktion.

I kursens senare del ges en bred introduktion till avancerade statistiska modelleringsverktyg. Utgående från den grundläggande teorin för linjär regressionsanalys studeras modellering av icke-linjära (men parametriska) relationer mellan förklarande variabler och responsvariabler. Vidare introduceras generaliserade linjära modeller (GLM), i vilka en funktion av väntevärdet modelleras, snarare än väntevärdet själv. Med GLM hanteras såväl binära responsvariabler (0/1), som responsvariabler som utgörs av antal eller proportioner. I kursen behandlas även generaliserade additiva modeller (GAM), där beroendet mellan responsvariabeln och de förklarande variablerna inte kan beskrivas med någon explicit parametrisk modell. GAM-metodiken införlivas i GLM, vilket möjliggör modellering av många olika typer av responsvariabler med komplexa strukturer för beroendet av de förklarande variablerna. Slutligen visas hur man kan använda Bootstrapmetodik för att utföra inferens och tester som alternativ till statistiska standardmetoder.

Som stöd för att bestämma försöksplaner och analysera data används genomgående under kursen lämplig statistisk programvara.

Startperiod

VT-26

Startvecka

Vecka 13 2026

Slutvecka

Vecka 23 2026

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs 90 hp inkluderande minst 15 hp i matematisk statistik eller minst 75 hp i statistik, samt i båda fallen en kurs i grundläggande programmeringsteknik eller motsvarande kunskaper. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Anmälningskod

58301

Kurskod

5MS071

Lärosäte som anordnar kursen

Umeå universitet erbjuder ett brett utbildningsutbud med särskild fokus på medicin och hälsa, teknik och naturvetenskap, humaniora och samhällsvetenskap, ekonomi och företagande, konst och design, utbildning och lärande samt hållbar utveckling och miljö och erbjuder flera utbildningar och forskningsprojekt som fokuserar på hållbarhet och klimatförändringar.

Läs mer om Umeå universitet

Umeå universitet