Fredsbyggande ur ett lokalt perspektiv
7.5 hp, Fristående kurs, Uppsala universitet
Utbildningsområde: Ledarskap och samhällsstyrning i kris och krig
Typ av utbildning:
Fristående kurs
Nivå:
Avancerad
Studieform:
Campus
Studietakt:
100%
Utbildningsort:
Uppsala
Undervisningstid:
Dag
Omfattning:
7.5 hp
Undervisningsspråk:
Engelska
Kursen startar:
2025-10-02
Sista dag för anmälan:
2025-04-15
Uppgifter om utbildningen hämtas från SUSA-navet som motsvarar innehållet på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om utbildningen
Hur uppfattar och reagerar lokala aktörer - som regerande eliter, lokala samhällen, etniska minoriteter, före detta kombattanter och andra krigsdrabbade grupper - på internationella interventioner för att bygga fred och statliga institutioner i krigsdrabbade samhällen? Kursen belyser denna fråga.Under de senaste årtiondena har det internationella samfundet investerat betydande tid och resurser på att stödja länder som genomgått inbördeskrig. Det uttalade målet för sådana interventioner - vilka vanligen går under benämningen freds- och statsbyggande insatser - är att (återupp)bygga formella statliga institutioner och främja kollektiva identiteter och normer grundade på demokratiska och inkluderande värderingar. Internationella aktörer hoppas därmed förhindra nya väpnade oroligheter. Erfarenheter visar dock att sådana interventioner sällan uppnår sina uttalade mål. För det första resulterar freds- och statsbyggande initiativ ofta i upprättandet av så kallade fasadinstitutioner, där den egentliga makten återfinns i informella nätverk. För det andra, upplever många lokala samhällen sådana interventioner som en form av utländskt förtryck som riskerar att marginalisera deras politiska och ekonomiska inflytande.Syftet med kursen är att ge ett alternativt perspektiv på dagens freds- och statsbyggande insatser, där lokala aktörers erfarenheter och beteende är i fokus. Kursen kommer, mer specifikt, att belysa följande frågor: Varför är det så svårt att bygga formella fungerande statliga institutioner i länder som genomgått inbördeskrig? Hur styr/regerar lokala eliter utan formella institutioner? Vilken effekt har informella regeringsformer på säkerhet i post-konflikt samhällen? Hur uppfattar och reagerar lokala grupper och samhällen på internationella freds- och statsbyggande interventioner?Kursen genomförs i form av föreläsningar och seminarier, där studenterna diskuterar och kritiskt granskar kurslitteraturen. De förvärvade insikterna, tillsammans med förmågan att integrera kunskaper och färdigheter samt självständigt formulera och lösa problemställningar, redovisas i ett avslutande kurs-PM.
Mer om kursen
Startperiod
HT-25
Startvecka
Vecka 40 2025
Slutvecka
Vecka 45 2025
Behörighetskrav
Uppfyllda krav för kandidatexamen. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska).
Anmälningskod
20501
Kurskod
2FK059
Lärosäte som anordnar kursen
Uppsala universitet är Sveriges första universitet, grundat redan 1477. Uppsala universitet har sitt huvudcampus i Uppsala med utbildningar profilerade på medicin och hälsa, naturvetenskap och teknik, humaniora och samhällsvetenskap, juridik och ekonomi, teologi och religion, pedagogik och utbildning samt hållbar utveckling och miljö. Uppsala universitet har också campus i Visby, där utbildningar inom bland annat internationell rätt och miljövetenskap erbjuds.