Gå till huvudinnehåll

Kärnkraftteknologi

Målet med kursen är att ge deltagaren grundläggande kunskap om de fysikaliska, kemiska och tekniska grunderna för kärnkraft, kunna redogöra för centrala fysikaliska, kemiska och tekniska aspekter inom kärnkraftteknik och kunna formulera, tillämpa och bedöma centrala principer och metoder rörande kärnkraftssäkerhet.

Utbildningsområde: Teknik för civil och militär beredskap

Typ av utbildning:

Uppdragsutbildning

Kostnad:

80 000 SEK exklusive moms

Studieform:

Distans

Utbildningsort:

Uppsala

Undervisningstid:

Kursen omfattar 10 högskolepoäng, vilket motsvarar cirka 6,5 veckors heltidsstudier. Den lärarledda undervisningen pågår i 3,5 veckor och kompletteras med cirka 3 veckor av självstudier.

Omfattning:

10 hp

Kursen startar:

Pågår, nästa kursstart ej beslutad.

Sista dag för anmälan:

-

Uppgifter om utbildningen hämtas manuellt från utbildningsanordnande lärosäte. För att försäkra dig om att uppgifterna om utbildningen är korrekta, vänligen besök respektive lärosätes webbplats.

Mer om utbildningen

I kursen ingår de fysikaliska och tekniska grunderna för kärnkraft, reaktorfunktioner, olika aspekter på kärnkraftssäkerhet samt laborationer vid fullskalesimulator. Kursen innehåller följande block: Reaktorfysik, Reaktordyn​amik, Termohydraulik med tvåfasströmning, Värmelära, Strålningsfysik, Kärnkemi, Reaktorkemi och reaktormaterialteknik, Kärnbränsleteknik och kärnbränslecykeln, Kärnkraftsäkerhet och Reaktorhaverier.

Målgrupp

Kursen riktar sig främst till personal inom kärnkraftsbranschen som behöver fördjupa sina kunskaper inom kärnkraftsteknik. Vi rekommenderar att du har gått den här kursen innan du går kursen Tillämpad reaktorfysik

Startperiod

Ej beslutad

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Behörighetskrav

Kursdeltagarna förutsätts ha kunskaper i fysik och/eller teknik motsvarande minst två års eftergymnasial utbildning.

Kursupplägg

Kursen omfattar föreläsningar, lektioner och laborationer. Problemlösning utgör en viktig aspekt av undervisningen och för detta utnyttjar kursdeltagarna datorstöd för att utföra beräkningar och simuleringar i Excelmiljö samt utnyttjar principsimulatorer för reaktor- och turbinanläggningar. I kursen ingår en tvådagarslaboration i en fullskalesimulator.

Lärosäte som anordnar kursen

Uppsala universitet är Sveriges första universitet, grundat redan 1477. Uppsala universitet har sitt huvudcampus i Uppsala med utbildningar profilerade på medicin och hälsa, naturvetenskap och teknik, humaniora och samhällsvetenskap, juridik och ekonomi, teologi och religion, pedagogik och utbildning samt hållbar utveckling och miljö. Uppsala universitet har också campus i Visby, där utbildningar inom bland annat internationell rätt och miljövetenskap erbjuds.

Läs mer om Uppsala universitet

Uppsala universitet