Samhällsplanering och totalförsvar
Nätverket för Samhällsplanering och totalförsvar leds av Linköpings universitet, som har flera starka forskningsmiljöer knutna till ämnet. I nätverket samarbetar flera svenska lärosäten och andra aktörer inom totalförsvaret, med frågor som berör resiliens, civil beredskap, frivillighet och samhällsplanering.
Totalförsvarsrelevant forskning
Nätverket bedriver forskning på områden som rör bland annat krisberedskap, totalförsvar, civil beredskap och samhällsplanering. Medlemmarna i nätverket arbetar på olika sätt med forskning och utveckling kring krishantering, samhällsbyggnad, exempelvis inom beslutsstöd för blåljusorganisationer, frivilligas roll inom civilförsvaret, räddningssystem, och ledningssystem.
Övergripande om forskningen
Nätverkets leds av Linköpings universitet och Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem (CARER), som bedriver tvärvetenskaplig forskning inom respons längs hela hotbilden, från frekventa olyckor till kriser, katastrofer och ett civilt försvar, och som kopplar till nätverkets fokus på resiliens, urban säkerhet, och civil beredskap. Ett viktigt temaområde är frivillighet, där forskarna studerar hur olika former av frivillighet, från organisationer, till semi-organiserade frivilliga ner till individnivå kan bidra i räddningsinsatser.
Linköpings universitet, CARER och Region Östergötland samarbetar med Katastrofmedicinskt centrum (KMC), som är ett nationellt och internationellt centrum för katastrofmedicin och traumalogi. KMC arbetar med att skapa kris- och katastrofmedicinsk förmåga utifrån ett tydligt medborgarperspektiv och efter bästa evidens. KMC fungerar också som ett nav inom sina specialområden för samtliga aktörer inom samhällets krisberedskap, och arbetar med att bygga upp det civila försvaret bland annat med att utbilda både instruktörer och civilbefolkningen.

Kontakt
Ledare för nätverket är professor Sofie Pilemalm sofie.pilemalm@liu.se
Informationen kommer att uppdateras löpande. Kontakta oss om du är intresserad av att delta.