Gå till huvudinnehåll

Forskningsområden

Forskningen som bedrivs av Sveriges lärosäten spänner över många discipliner och en mängd ämnen. Campus totalförsvar har sammanställt de kompetenser som lärosätena anser särskilt relevanta för totalförsvaret.

Ett tiotal forsknings- eller kunskapsområden har därefter identifierats, vilka efter dialoger mellan lärosätena ska organisera det fortsatta samarbetet och samverkan. Det kan handla om bygg, konstruktion och infrastruktur i kris och krig; om logistik, energi och försörjningsberedskap; om klimat, hållbarhet och säkerhet, om kommunikation och media i kris och krig; om totalförsvarshänsyn i samhällsplanering, eller om teknik och försvar. Ett område som identifierats som särskilt viktigt att utveckla kompetens inom är kultur i kris och krig.

Noder, nätverk och aktiviteter

Under ledning av ett lärosäte som agerar nod, byggs nätverk och aktiviteter som bedöms särskilt viktiga inom respektive område. Arbetet med forskningssamarbetet är organiskt och kommer att utvecklas under våren 2025, då också kontakter tas med totalförsvarsaktörer som kan tänkas vara intresserade av samverkan. Inom tre kunskapsområden, som drivs av så kallade pilot-noder, har arbetet kommit lite längre. Dessa tre kunskapsområden presenteras här. Allteftersom nätverken konsolideras kommer information om fler kunskapsområden att tillkomma.

Pilotnätverk:

Kontakt

För kontakt med programkontoret i forskningsfrågor, mejla:

forskning@campustotalforsvar.se